'Heffing op verplaatsen van banen'

Er moet een onafhankelijke toets komen voor bedrijven die werk willen verplaatsen naar lagelonenlanden. Zo'n toets moet uitwijzen of het verhuizen van werk naar het buitenland wel echt voordeel oplevert....

Dat zegt de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk vandaag in een interview met de Volkskrant. Van der Kolk noemt het 'raar' dat bedrijven die jarenlang gebruik maakten van faciliteiten in de Nederlandse samenleving zonder slag of stoot kunnen vertrekken. 'Deze bedrijven zijn schatplichtig aan hun omgeving. Ik wil ze daarop aanspreken', aldus de bondsvoorzitter.

Diverse bedrijven, waaronder ABN Amro, LogicaCMG en Shell, kwamen onlangs in het nieuws vanwege hun plannen banen te verplaatsen naar landen als India, China en Maleisië.

Onderzoeksbureau IDC voorspelde vorige maand dat de uittocht naar lagelonenlanden in de IT enkele tienduizenden banen zal kosten in Nederland. Recentelijk verplaatste 20 procent van de bedrijven in die industrie werk naar goedkopere locaties. Onderzoek van Deloitte en Touche wijst uit dat 30 procent van de bedrijven van plan is dit voorbeeld binnenkort te volgen.

In de VS heeft de Senaat per amendement bepaald dat bedrijven die overheidsopdrachten vervullen hun IT-werk niet meer mogen verhuizen naar goedkope locaties. Presidentskandidaat John Kerry opperde eerder dat callcenters aan de bellende klantmelden vanuit welke locatie ze opereren.

Van der Kolk vindt dat het kabinet te weinig doet om de innovatie te stimuleren. Hij bepleit een 'Deltaplan voor de Nederlandse maakindustrie'. 'Misschien moeten wij als vakbond dat initiatief maar nemen.'

Meer over