ColumnPeter de Waard

Heeft Doctor Copper gelijk en wacht de mondiale economie een nieuwe hausse?

Peter de Waard columnist artikel Beeld
Peter de Waard columnist artikel

Koper is het enige metaal waar een Ph. D. in de economie aan wordt toegeschreven. Een heuse doctorstitel: doctor Copper. Geen metaal voorspelt zo goed het wel en wee van de toekomstige economie. Een stijgende koperprijs is een indicatie van voorspoed, een dalende van kommer en kwel.

En als nu naar de koperprijs wordt gekeken, wacht de wereldeconomie een nieuwe hausse. Maandag kwam de koperprijs voor het eerst boven de 9.000 dollar per ton. Dat is een verdubbeling vergeleken bij een jaar geleden. En de prijs nadert het record van het begin van 2011 toen het Westen zich net van de kredietcrisis begon te herstellen en nieuw opkomende landen met dubbele groeicijfers de wereldhegemonie opeisten.

Koperdiefstallen waren door de prijsexplosies toentertijd schering en inslag. De spoorwegen, beeldentuinen, begraaf- en bouwplaatsen werden in plaats van banken en juweliers het doelwit van plunderaars. Een trein bij Zevenaar ontspoorde nadat 300 meter koperdraad door onverlaten was weggehaald. In het Gelderse dorp De Steeg werd het beeld van schrijver Simon Carmiggelt en zijn echtgenote van de sokkel gehaald. Later werd het teruggevonden, in honderd stukken gezaagd.

Onlangs werd nog een koperdief uit Linschoten tot voorwaardelijke celstraf veroordeeld nadat hij tientallen trafohuisjes van koperen leidingen had ontdaan en bliksemafleiders van zendmasten had afgeknipt. Uiteindelijk kreeg hij bij het wegknippen van een koperen aardleiding 10 duizend volt door zijn lichaam. De rechter vond een 6,5 uur durende operatie, tien jaar revalidatie en blijvend letsel wel straf genoeg.

Of criminelen zich nu weer op deze riskante bezigheid zullen storten – ProRail heeft al het koper gemerkt – moet worden afgewacht, maar het wordt weer lucratief. Goldman Sachs voorspelt dat de koperprijs weleens tot ver boven de 10 duizend dollar zal kunnen stijgen. Dat heeft niet alleen te maken met een sterke vraag door de anticipatie op een economisch herstel na corona, maar ook met het feit dat al jaren nauwelijks nieuwe kopermijnen zijn geopend. Vorig jaar waren dat er nog twee, in de drie jaar daarvoor echter geen enkele. Het Chileense staatsmijnbedrijf Codelco kondigde eind vorige week aan op zoek te gaan naar nieuwe kopervelden, maar het zal nog wel enige tijd duren voordat die ook wat opleveren.

Ongeveer 65 procent van de koperproductie wordt gebruikt door de elektriciteitssector, 25 procent door de industrie en 10 procent door vervoer en andere doeleinden. In 2014 concludeerde ABN Amro dat deze verdeling ideaal is om van koper een zogenoemde leidende indicator te maken voor het economisch welvaren. Later bleek dat de Chinese staat op grote schaal koperimporten subsidieerde. Toen die daarmee ophield, daalde de prijs met 11 procent in nog geen tien dagen.

Ook Doctor Copper heeft de wijsheid niet in pacht.

Meer over