De kwestiePeter de Waard

Heeft Boekhoorn reden om in de stress te schieten over de Hema?

. Beeld .
.Beeld .

Net als succesvolle voetbaltrainers dichten zakenmensen die miljardair zijn geworden, zichzelf soms geniale kwaliteiten toe. Zij zien dingen die de gewone mensen – u of ik – niet zien.

De Canadees Richard Baker – toch een mondiaal door de wol geverfde warenhuismagnaat – kondigde in mei 2016 aan de Nederlandse steden te verrijken met zijn winkelketens Hudson’s Bay en Saks Off 5th.

Hoewel de buitenwereld er een hard hoofd in had, zag hij legio mogelijkheden. Wat ze bij V&D allemaal fout hadden gedaan – geen luxe, geen service, geen faciliteiten, geen online, verkeerde doelgroep – zou hij goed doen, klopte hij zichzelf op de borst. Eind december sluit de laatste Hudson’s.

Marcel Boekhoorn, tiende op de deze week verschenen rijkenlijst van Quote met een vermogen van 2 miljard, deed zichzelf vorig jaar de Hema cadeau. Hij zou doen wat anderen niet lukten: de keten in de vaart der volkeren opstoten. Maar zoals iedereen die wel eens een Hema binnenloopt kan merken, loopt het nog niet bepaald storm.

Het Britse analistenbureau ­Everest Research meldde deze week dat de schuld onhoudbaar dreigt te worden. Als Hema zo doorgaat, raakt het in ernstige liquiditeitsproblemen. En als de banken de ­kredietlijn opzeggen, dreigt een faillissement

Normaal laten ondernemers dergelijke ‘als’-onheilstijdingen van buitenstaanders van zich afglijden. Maar Boekhoorn reageerde als door een wesp gestoken. Journalisten die erover hadden bericht, werden zelfs geweerd van een praatje dat hij deze week hield op een ondernemerscongres. En het analistenbureau dreigt een proces aan zijn broek te krijgen, omdat bij de sommetjes een verkeerd brutowinstcijfer (Ebita) is gebruikt. Als iemand zo heftig reageert is het nogal eens een signaal dat de ander het juist bij het rechte eind heeft.

De onheilstijding van Everest staat niet op zichzelf. De schuld van 800 miljoen euro – 7,5 keer de brutowinst voor rente en afschrijvingen – hangt als een molensteen om de nek van Hema. Deze zomer kregen filiaalchefs per e-mail het consigne met minder personeel te werken vanwege de penibele financiële ­situatie.

De koersen van de obligatieleningen van Hema zijn veelzeggend. Die van 315 miljoen euro tegen 6,25 procent (een rentepercentage waar ­iedereen een moord voor zou doen in deze tijd) noteerde donderdag 64 procent van de aflossingsprijs in 2022. Elke vordering op Hema van 100 euro is 64 euro waard, hetgeen betekent dat de financiële markt zo niet met een faillissement dan toch met een schuldsanering rekening houdt.

Boekhoorn hoeft niet door een analyse in de stress te schieten. Hij kan desnoods tegen die prijs de hele obligatielening opkopen. Hij is 60, heeft twee panda’s als huisdieren, een voetbalclub als speeltje en een uitdaging met de Hema.

Het leven lacht hem toe. Net als dat van het genie Dick Advocaat.

Meer over