Hebben we een hart onder de riem nodig van Mr Micawber?

Zoals Scrooge hoort bij Kerst, zo zou Wilkens Micawber bij het nieuwe jaar moeten gaan horen.

Een figurant in Dickens-stijl, in de binnenstad van Deventer waar het Dickens Festijn plaatsvindt.Beeld anp

Micawber werd gecreëerd in 1850, het jaar dat Dickens' roman David Copperfield verscheen. Hij is niet alleen de absolute tegenpool van Scrooge, maar ook van de Boze Witte Man (BWM) - de creatie van 2016.

Micawber is de ultieme gentleman. Beetje pretentieus en breedsprakerig. Maar iemand die een onbeperkt vertrouwen in de mensheid en de toekomst heeft. Hij past perfect in Jan Terlouws nostalgische droomwereld en zou - als hij nu was beschreven - een touwtje uit de brievenbus hebben laten hangen.

Hij kan echter niet met geld omgaan en verpandt al zijn bezittingen om zijn gezin en anderen te helpen, waardoor hij uiteindelijk in een Victoriaanse gevangenis belandt. De economie dankt aan hem het zogenoemde Micawber Principe: 'Jaarlijks inkomen: 20 pond, jaarlijkse uitgaven: 19 pond en 97,5 pence. Resultaat: geluk. Jaarinkomen 20 pond, jaarlijkse uitgaven 20 pond en 2,5 pence. Resultaat: ellende.'

Uiteindelijk keert iedereen zich van hem af, alleen zijn vrouw ('I will never desert Mr Micawber') blijft hem trouw. Maar hij verliest nooit de moed. 'Welkom armoede! Welkom ellende, welkom dakloosheid, welkom honger, lompen, storm en de bedelstaf! Wederzijds vertrouwen zal ons tot het einde omarmen.'

Zo iemand is nodig nu de financiële goeroes elkaar met rampscenario's en onheilstijdingen voor 2017 naar de kroon proberen te steken. Het kan blijkbaar niet veel worden volgend jaar, met Trump in het Witte Huis, Wilders met 40 zetels in Den Haag en Le Pen in het Elysée. De zwartkijkers, de zogenoemde Dr. Dooms, hebben op de financiële markten het hoogste woord.

Zij voorspellen de ineenstorting van de Chinese economie, de val van de dollar, kelderende obligatiekoersen, het stilvallen van de wereldhandel, de definitieve teloorgang van de euro plus de dood van nog meer oude popsterren. Het Montesquieu Instituut liet in zijn nieuwjaarsboodschap weten dat '2017 nu al een verloren jaar is'.

Misschien kan 2017 beter worden overslagen en moet zondag meteen 2018 ingaan, als de kabinetsformatie in Nederland eindelijk is gelukt en het populisme heeft afgedaan, omdat de BWM dan weet dat het met Trump en Wilders ook niks is.

Helaas wordt voor de verre toekomst ook alleen kommer en kwel voorspeld. Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, stelde dat de millennials veertig jaar lang een kwart van hun inkomen moeten sparen om op hun oude dag in dezelfde welstand te kunnen leven als de huidige babyboomers . In werkelijkheid steken ze zich dieper in de schulden met hypotheek- en studentenleningen.

Wilkens Micawber zou er niet ongerust over zijn. 'Something wil turn up', zo troostte hij zichzelf en aderen - een uitspraak die zo mooi werd vastgelegd op het muntstuk van 2 pond in 2012, Dickens 200ste geboortejaar.

Meer over