columnpeter de waard

Hebben grumpy old men niets meer te klagen over hun pensioenen?

null Beeld

‘Kortingen dreigen op pensioenen’, zo luidde een van de krantenkoppen waarmee vóór de pandemie oudere lezers continu op de kast werden gejaagd. Het was in die tijd een bijna rituele dans. Elke maand maakten de pensioenfondsen de dekkingsgraden bekend die als gevolg van rente- of koersdalingen steeds slechter werden - hoe vaak ook werd gezegd dat maar één keer per jaar de balans werd opgemaakt. En na elke tussenstand gingen de koppenmakers op zoek naar de grootste chocoladeletters voor de voorpagina. Variaties - ‘Pensioenen in gevaar’ - waren er voldoende als de kop even niet paste. En altijd volgde de pavlovreactie. De grumpy old men van Nederland klommen in de pen of schreven een e-mail dat ‘kortingen helemaal niet nodig waren omdat de pensioenfondsen nog nooit zoveel geld in kas hadden’.

Sinds corona zijn ze ineens muisstil. Nu kan het zijn dat Henk Krol en Martin van Rooijen hun vooraanstaande positie in de televisiekletsprogramma’s zijn kwijtgeraakt aan Diederik Gommers en Ab Osterhaus. Mogelijk vinden de ouderen dat ze eigenlijk helemaal geen reden hebben tot klagen nu ze in het vaccinatieprogramma voorrang hebben gekregen. Een andere reden is dat er een pensioenakkoord op tafel ligt - al bijna verstoft, nu de invoering alweer een jaar is opgeschoven.

Maar de belangrijkste reden is dat door de spectaculaire koersstijgingen op de beurs en de iets oplopende rentes - de staat moet de pensioenfondsen weer iets betalen op de obligaties in plaats van dat ze geld toe krijgt - de dekkingsgraden weer flink zijn gestegen: van gemiddeld 94 procent in oktober tot 109 procent nu. Pensioenfondsen hebben voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioen moeten uitkeren 1,09 euro in kas. Kortingen dreigen pas als die dekkingsgraad onder de 90 procent daalt. Voorlopig hoeft niet verder gekort te worden. Koppen als ‘Pensioenen uit de gevarenzone’ of ‘Kortingen van de baan’ verkopen niet, zodat die tussenstand de krant niet haalt. Daarnaast is er voor de krantenkoppen al een jaar lang voldoende aanbod van spectaculair ander angstaanjagend nieuws.

De stilte over de pensioenen werkt heilzaam. Uit het onlangs gepresenteerde onderzoek van Nidi-Netspar Pensioenmonitor onder drieduizend mensen blijkt dat het vertrouwen in pensioenfondsen het afgelopen jaar is toegenomen. En dat komt niet omdat mensen nu beter op de hoogte zijn: veruit de meeste Nederlanders hebben geen idee wat dekkingsgraden zijn en begrijpen niets van het uniforme pensioenoverzicht dat zij jaarlijks in de bus krijgen. Tot 55 jaar denkt al bijna niemand na over het pensioen. Boven die leeftijd is het vooral een mannelijke zorg. Bij de vrouwen boven de 55 jaar verdiept slechts 15 procent zich weleens in het pensioen. Sommige sekseverschillen zijn nog onuitroeibaar.

Als de pandemie is gaan liggen, de koersen onderuitgaan en de oude krantenkoppen weer terugkeren, dan zullen de grumpy old women zich niet roeren.

Meer over