Heathrow dicht om as

AMSTERDAM De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull blijft het Europese vliegverkeer hinderen. Afgelopen weekeinde gingen in met name Ierland, Engeland en Schotland opnieuw vliegvelden dicht....

Van onze verslaggever Peter de Waard

Luchtvaartmaatschappij KLM moest daardoor zondagmiddag en -avond een groot deel van haar vluchten schrappen. Zo werden de vluchten van en naar Birmingham, Liverpool, Manchester, Humberside en Leeds Bradford al geannuleerd. Het vliegverkeer van en naar Glasgow, Edinburgh, Teesside, New Castle en Norwich werd zondagavond stilgelegd.

Na de drie regionale luchthavens van Donegal, Knock en Sligo ging in Ierland ook de internationale luchthaven van Dublin zondagavond vanaf 20.00 uur voor minimaal veertien uur dicht vanwege asdeeltjes. Trans-Atlantische vluchten hoog boven Ierland werden er niet door gehinderd, aldus de Ierse Luchtvaart Autoriteit (IAA).

De aswolken drijven op 6 tot 8 kilometer hoogte. De asdeeltjes kunnen funest zijn voor vliegtuigmotoren. Half april gingen grote delen van het Europese luchtruim dagenlang dicht uit vrees voor de as. Dat was na de grote uitbarsting van 14 april van de vulkaan, die nog steeds actief is.

KLM probeert de overlast voor passagiers zoveel mogelijk te beperken. Zo worden passagiers omgeboekt naar Britse luchthavens die wel bereikbaar zijn per vliegtuig. Van daaruit kunnen reizigers dan verder per trein of bus.

Nederland: geen gevaar
De luchtverkeersleiding verwacht in Nederland voorlopig geen problemen door de aswolk uit de vulkaan in IJsland. Volgens het KNMI lijkt er een kleine aswolk richting Nederland te waaien. Maar de luchtverkeersleiders denken dat deze wolk waarschijnlijk geen kwaad zal aanrichten.

‘Het is een klein puntje en het komt waarschijnlijk in een deel van het luchtruim terecht waar geen vliegverkeer is’, zegt een woordvoerster. Duitsland heeft zondag twee vliegtuigen de lucht ingestuurd om onderzoek te doen naar de aswolk die boven een deel van Europa hangt.

Meer over