Harry Potter in Frankrijk

Ondanks het wenkbrauwfronsen van cultuurchauvinisten, kan men ook in Frankrijk niet om Harry Potter heen. Twintig miljoen exemplaren van de Franse vertalingen van de zes boeken hebben inmiddels hun weg naar de lezers gevonden....

De Franse post blijft niet achter. Deze maand verschenen zegels van Harry zelf, en van Hermelien (Hermione) en Ron. Ze zitten in een postzegelboekje, en op drie postzegelvelletjes, voorzien van aanhangsels met Harry-Potter-attributen. De afbeeldingen zijn ontleend aan de films.

Tegenwicht tegen de geïmporteerde held biedt een zegel voor Albert Londres: Frankrijks beroemdste journalist. Hij begon in 1906 bij Le Matin, en groeide uit tot een ster-reporter: oorlogs- en rampenverslaggever, reisredacteur (Rusland, Balkan, Palestina, Afrika, Azië), en een talent in onthullingsjournalistiek. Hij zorgde voor politieke schandalen, onder meer door de beschrijving van moderne slavernij in Guyana en Noord-Afrika. Op zijn laatste reis naar China zou hij ook een groot schandaal ontdekt hebben, maar hij stierf op de terugreis, in 1932, bij een mysterieuze scheepsbrand in de Rode Zee. Zijn manuscript werd niet teruggevonden. De belangrijkste Franse journalistenprijs is nog steeds de ‘Prix Albert Londres’.

DV

Meer over