‘Harry moest worden betaald’

Opeens viel in het omvangrijke justitieonderzoek naar de vastgoedfraude de naam Harry Mens, makelaar uit Lisse, bekend televisiepresentator en vastgoedhandelaar....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

De factuur kreeg in het uitdijende strafdossier documentnummer D1228. Het betrof een bedrag van 1,75 miljoen gulden (800.000 euro) dat Mens op 18 juli 2000 factureerde en later ontving. De achtergrond van de betaling bleek niet uit het document. Bovendien kwam het geld via een opvallende route route terecht bij de Business Class-presentator.

Begin maart werden twee van fraude verdachte projectontwikkelaars uit Capelle aan den IJssel verhoord over de betaling aan Mens. De projectontwikkelaars verklaarden dat zij van Jan van V., hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, een groot bedrag moesten betalen aan een Amsterdamse projectontwikkelaar. Die zou het geld doorschuiven naar Harry Mens. ‘Harry moest betaald worden omdat Harry Mens iets belastends zou weten te vertellen over Cees H.’, verklaarden de projectontwikkelaars tegen de FIOD-ECD.

Tijdens het verhoor werden de mannen documenten voorgehouden, die verband hielden met de factuur van Mens. ‘Voor dit geld is niets uitgevoerd. Wij hebben dit in opdracht van Jan van V. betaald’, aldus de projectontwikkelaars.

Cees H. was op dat moment, in 2000, op de toppen van zijn vastgoedroem. Hij had net het overheidsbedrijf Bouwfonds Nederlandse Gemeenten verkocht aan ABN Amro, en was aangebleven als bestuursvoorzitter. Inmiddels is ook hij fraudeverdachte.

Met het betalen van Mens zou Cees H. ‘worden geholpen’, zo vertelde Jan van V. aan de projectontwikkelaars. Van V. was toen, direct onder H., directeur vastgoedontwikkeling bij het Bouwfonds.

Gerard Spong, de advocaat van Mens, verwerpt de verklaringen over mogelijke afpersing. ‘Die verhalen zingen al een tijdje rond, maar zijn echt onzin.’ Mens is verdachte, en ook een maand geleden gehoord door de FIOD-ECD, bevestigt Spong. ‘Maar vanwege het vermoeden van valse facturen.’ Die zouden betrekking hebben op een bouwproject in Capelle aan den IJssel waarvoor Mens ‘een koper zou hebben aangedragen’. Niet duidelijk is, of deze deal is doorgegaan.

Uit het strafrechtdossier wordt duidelijk dat Mens is betaald uit een geheim potje van Jan van V. en diens oom, ‘ome Nico’. Daarin zaten de miljoenen die zij hadden overgehouden aan de verkoop van een wolkenkrabber. Jan en Nico lieten hun werkgever Bouwfonds teveel betalen voor het project en hielden de overtollige miljoenen achter.

‘Ome Nico’ was op de hoogte van de betaling aan Harry Mens, verklaarden de projectontwikkelaars tegenover justitie. Mens zei eerder tegen de Volkskrant dat Nico en hij elkaar goed kenden. Hij zag ‘m als ‘een kleurrijk figuur’ in de vastgoedbranche.

Ook uit een publicatie in het Algemeen Dagblad uit 1997 blijkt dat de mannen elkaar goed kennen. Op een feest van IBC Bouw op het North Sea Jazz Festival was er ‘een hartelijke ontmoeting’ tussen ‘twee oude bekenden’.

Meer over