Harry Mens verdachte in fraudezaak vastgoed

Makelaar en presentator Harry Mens zou ten onrechte 800.000 euro hebben ontvangen en zou een verdachte in de fraudezaak hebben afgeperst.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Mens werd vorige maand over deze betaling verhoord. Het OM verdenkt hem formeel van het sturen van een valse factuur, zonder dat hij werkzaamheden verrichtte. Gerard Spong, de advocaat van Mens, bevestigt de verdenking.

Het vertrouwelijke strafrechtdossier, dat door de Volkskrant is ingezien, bevat verklaringen dat Mens één van de verdachten afperste. Hij zou betaald zijn omdat hij over ‘belastend’ materiaal beschikte over Cees H., oud-bestuursvoorzitter van het Bouwfonds.

Twee verdachten die als tussenpersoon optraden bij de betaling aan Mens, hebben dat tegenover justitie verklaard. De makelaar moest geld krijgen omdat hij ‘iets wist’ over Cees H. Wat de belastende informatie was, is niet bekend.

Volgens advocaat Spong klopt het chantageverhaal niet. ‘Mens stuurde een factuur van 1,75 miljoen gulden (800.000 euro, red.) omdat hij een koper had aangedragen voor het bouwproject Solaris.’ Mens zelf zegt ‘alle vertrouwen te hebben in een goede afloop van de zaak’.

De opdracht voor de transactie zou afkomstig zijn van Jan van V., de Heemsteedse projectontwikkelaar die als hoofdverdachte geldt in de vastgoedfraudezaak. Van V. was indertijd directeur projectontwikkeling bij het Bouwfonds, en viel direct onder Cees H. Het geld voor Mens was afkomstig uit een geheim potje dat de hoofdverdachte buiten het Bouwfonds om had aangelegd.

Cees H., ooit kandidaat-minister voor de LPF, was tot zijn aanhouding in 2007 één van de grand old men van het vastgoed en adviseur van de overheid. Justitie onderzoekt of H. is omgekocht. Na zijn afzwaaien bij het Bouwfonds zou hij grote bedragen hebben ontvangen zonder dat daar wederdiensten tegenover stonden. Zijn advocaat laat weten zich ‘niet in het verhaal over Mens te herkennen’.

\N Beeld
\N
Meer over