Handig over de grens, maar duurder dan pinnen

At schrijft naar de Volkskrant, Arthur belt hem op...

At leest, Arthur weet.

At aan de telefoon: 'Smolders vertelde dat de meeste ondernemers niet meer dan 3 procent provisie betalen. Ik zei dat ik de eerste nog moest ontmoeten. En wat denk je? Voortaan hoef ik nog maar 3 procent provisie te betalen over aankopen met buitenlandse Visa-kaarten, ook over postorders! Dat scheelt mij bijna de helft.'

At is blij. En de klant?

De Consumentengids publiceerde onlangs onderzoek naar de creditcard. Voornaamste conclusie: handig in het buitenland, maar in Nederland verdient de pinpas de voorkeur. Want in de eerste plaats moet de winkelier die beruchte provisies afdragen. De Kleijns administratie maakt duidelijk hoe hoog die zijn.

Gezien de alomtegenwoordigheid van de pin-apparaten gaan ook de meeste creditcard-betalingen tegenwoordig elektronisch. Met zijn elektronische tarief is Visa relatief goedkoop, of liever: minder duur.

Eurocard/MasterCard, de grootste in Nederland omdat alle grote banken dat merk creditcard gebruiken, rekent 4,85 procent per elektronische transactie, een 'korting' van 0,15 procent op het normale tarief. Diners Club is iets goedkoper met 4,75 procent per elektronische betaling.

American Express doet het weer anders. Hoe meer een ondernemer in guldens omzet met Amex-kaarthouders, hoe lager zijn provisie. Die is maximaal 4,95 procent bij een omzet tot vijfduizend gulden, en minimaal 4 procent vanaf een jaaromzet van tweeënhalf miljoen.

In de tweede plaats betaalt de kaarthouder een abonnementsgeld, dat volgens de Consumentengids uiteenloopt van 35 tot 110 gulden per jaar. 'Iedereen heeft er uiteindelijk nadeel van als er zo inefficiënt wordt betaald.'

Alleen in het buitenland is de creditcard, behalve handig, ook voordeliger, en wel bij opname van contant geld. Banken, uitgevers van pinpassen, hanteren daarvoor de koersen van bankbiljetten, en die zijn een stuk ongunstiger dan de girale koersen die de creditcard-maatschappijen aanhouden. Ondanks een opslag van 1 à 1,3 procent (Visa) vallen buitenlandse geldopnames per creditcard doorgaans goedkoper uit.

De vraag is alleen of de klant daar iets mee opschiet. Want, aldus de Consumentengids: 'Stel dat de koers 1,5 procent voordeliger is dan die van de giromaatpas en u betaalt in totaal tweeduizend gulden met uw creditcard, dan hebt u dertig gulden ''verdiend''. Dit is minder dan de creditcard bij de meeste aanbieders kost.'

Arthur gebaart, At scoort, maar de klant wint nog niets.

Meer over