Handelstekort VS ontmoedigt beleggers

Het onverwacht hoge tekort op de Amerikaanse handelsbalans, dat een uur voor sluitingstijd bekend werd, gaf het toch al neerwaartse koersverloop aan de Amsterdamse effectenbeurs gisteren nog een extra duw omlaag....

Grote verliezer was Koninklijke Olie. Dit fonds, een van de zwaarstwegende in de AEX, sloot 4,3 procent lager, 2,55 euro op 56,50 euro. Van de 25 fondsen in de AEX gingen er 21 omlaag, drie omhoog en een bleef onveranderd.

Bij het verlies van Koninklijke Olie speelde niet zozeer het slechte nieuws uit de VS een rol, maar de dalende olieprijzen. De markt kijkt met argusogen naar de halfjaarlijkse OPEC-vergadering die vandaag begint. 'Ik ben niet verrast door de daling, maar wel door de mate waarin Koninklijke is teruggevallen', constateert een handelaar.

Ook Philips, vorige week nog door de 100-euro-grens gebroken, moest gisteren 3,6 euro inleveren op 95,45 euro. De aardbeving in Taiwan bleek de aandelen Philips behoorlijk te hebben aangetast, doordat het chipsbedrijf Taiwan Semiconductor Manufacturing, waarvan Philips 17 procent van de aandelen bezit, tijdelijk de productie moest staken vanwege het uitvallen van de elektriciteit na de zware aardschok.

Het onverwacht hoog opgelopen handelstekort in de Verenigde Staten zette de dollar, die toch al te lijden heeft onder de sterke positie van de Japanse yen, nog extra onder druk.

De obligatiemarkt stemde de beleggers evenmin vrolijk. Het rendement op de tienjarige staatsleningen blijft op een onaangenaam hoog niveau van 5,20 procent, signaleert een analist.

Al die ontwikkelingen stoken het vuurtje van de angst voor een renteverhoging op. Hij wijst ook op de terugzakkende cyclische waarden, zoals DSM, Hoogovens.

DSM verloor bijna een euro op 35,95 euro, de staalproducent uit IJmuiden een volle euro op 54,25 euro.'Als de economie wat afzwakt, zie je daarvan de eerste tekenen bij de basisindustrieën', zegt de analist.

Meer over