Handelsoverschot Japan omhoog door Azië-crisis

Het overschot op de handel van Japan is de afgelopen zes maanden opnieuw fors gestegen onder invloed van de Azië-crisis....

AFP, DPA, Reuters

TOKIO

Volgens woensdag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Financiën in Tokio liet het overschot een stijging zien ten opzichte van dezelfde periode van 1997 van liefst 66 procent tot 6,6 biljoen yen (95 miljard gulden). De export nam met 2,2 procent toe tot 25,3 biljoen yen (364 miljard), terwijl de import met 9,9 procent daalde tot 18,7 biljoen yen (269 miljard gulden).

Japan zou moeten profiteren van de goedkopere yen, die zijn producten in het buitenland goedkoper maakt. De crisis in de andere Aziatische landen, normaal goed voor 40 procent van de Japanse export, speelt Tokio echter parten. De problemen in eigen land verklaren de zwakkere import. De daling van de olieprijzen speelt daarbij een grote rol.

Het overschot in de handel met Azië zakte met 26,8 procent tot 2,1 biljoen yen (30 miljard gulden). Het politiek gevoelige surplus met de Verenigde Staten steeg weer 37,7 procent tot 3,1 biljoen yen (44,6 miljard gulden). In de handel met de Europese Unie liet de handelsbalans liefst een stijging zien van 89,7 procent tot ruim twee biljoen yen (29 miljard gulden).

De VS en de EU zijn speerpunten geworden van met name de Japanse auto-industrie, die door de binnenlandse problemen op de thuismarkt met een enorme afzetdaling te maken kreeg.

Het handelsoverschot is de afgelopen maanden telkens redelijk stabiel gebleven, variërend tusen 1,2 en 1,3 biljoen yen. Januari vormt een gebruikelijke uitzondering op die reeks. In juni kwam het overschot uit op 1,22 biljoen yen (17,6 miljard gulden), een stijging van 27 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Tokio moet het overschot verminderen. De groei in juni is sinds ruim een jaar niet zo klein geweest.

Meer over