NieuwsLuchtvaart

Haarlemse rechter verklaart India’s op een na grootste luchtvaartmaatschappij Jet Airways failliet

Een vliegbedrijf kon Jet Airways al nauwelijks meer genoemd worden. De Indiase firma houdt sinds vorige maand al haar toestellen ‘tijdelijk’ aan de grond wegens geldgebrek. Maar het doek lijkt nu definitief te zijn gevallen. Een Haarlemse rechter heeft India’s op een na grootste luchtvaartmaatschappij failliet verklaard.

Haarlem? Op het hoofdkantoor van Jet Airways in Mumbai zullen ze zich achter de oren hebben gekrabt hoe een Nederlandse rechter met een pennestreek een einde kan maken aan hun bedrijf. Maar juridisch kan het. Jet Airways heeft een kantoor op Schiphol. Daarom konden twee Europese schuldeisers het bedrijf wegens achterstallige betalingen voor een Nederlands gerecht dagen. Er is een curator benoemd die de boel mag uitzoeken. Zijn eerste taak wordt nu uitzoeken hoeveel een Indiase rechter zich gelegen laat liggen aan het internationale faillissementsrecht.

Jet Airways zou de Nederlandse pers nooit hebben gehaald als KLM in 2013 niet jubelend een partnerschap had gesloten met het concern. ‘Van grote strategische waarde’, noemde topman Pieter Elbers dat pact.

Aanvankelijk ging het crescendo. Een miljoen mensen vloog van en naar Schiphol dankzij het samenwerkingsverband. Maar toen schuldeisers Jet Airways-toestellen aan de ketting lieten leggen, besloot Mumbai tot een adempauze en ging driekwart van de stoelen tussen Amsterdam en India in rook op. Onder de gedupeerden zijn de 250 leden van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) die voor het jaarcongres van hun club naar Bangalore zouden vliegen. Die trip was al omstreden, omdat sommigen het vreemd vonden om in tijden van klimaatzorgen naar India af te reizen.

KLM lost het wegvallen van zijn partner intussen op door met grotere vliegtuigen naar India te vliegen. Deze winter wordt het aantal vluchten verhoogd, naar vijf per week. Dat is karig vergeleken met de 21vluchten die Jet Airways uitvoerde op Schiphol.

Meer over