Grote zakenbanken zien inkomsten snel dalen, vooral handel in obligaties levert minder op

De grote zakenbanken, door velen gezien als de grootste boosdoeners van de kredietcrisis, zien de inkomsten snel dalen. Vooral de handel in obligaties - het lucratiefste en stabielste deel - levert veel minder op. De tijd dat obligatiehandelaren bekendstonden als de big swinging dicks die de gigantische winsten wisten te boeken lijkt voorbij.

De New York Stock Exchange. Beeld afp
De New York Stock Exchange.Beeld afp

Uit een onderzoek van het Londense researchbureau Coalition blijkt dat de inkomsten voor de twaalf grootste zakenbanken op Wall Street uit de obligatiehandel is teruggelopen van 103 miljard dollar in 2011 tot 76 miljard dollar in 2016. In 2017 zou dat nogmaals met 10 procent zijn gedaald. De komende weken zullen de zakenbanken zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Barclays en Credit Suisse hun cijfers bekendmaken.

Regels aangescherpt

Volgens analisten zullen die kunnen tegenvallen. Een van de redenen is dat de omvang van de obligatiehandel is teruggelopen, door de lagere volatiliteit van de markten. Daarnaast zijn er regels aangescherpt waardoor zakenbanken hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden. Hierdoor is het minder lucratief om voor eigen rekening te handelen.

Nu moet vooral geld worden verdiend met het bij elkaar brengen van kopers en verkopers. Maar dat kunnen kleine start-ups ook, met handige computerprogramma's en robots. Goldman Sachs is het grootste slachtoffer en is als zakenbank ingehaald door JP Morgen Chase.

null Beeld
Beeld
Meer over