NieuwsAandelenbeurzen

Grote winsten en stevige verliezen wisselen elkaar in rap tempo af

Na een recorddaling een recordstijging. De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met historische winsten gesloten. De Dow-Jonesindex won bijna 11 procent tot 20.704,91 punten, wat de sterkste eendaagse stijging betekende sinds 1933. De brede S&P 500 won 9,4 procent tot 2447,33 punten, technologiebeurs Nasdaq kreeg er 8,1 procent bij tot 7417,86 punten.

Redactie
Beurshandelaren op de beurs in New York. Beeld Getty Images
Beurshandelaren op de beurs in New York.Beeld Getty Images

Er zijn hooggespannen verwachtingen dat het historische noodpakket van de Amerikaanse regering door de Senaat wordt geloodst. Minister van Financiën Steven Munchin voerde een ‘constructief’ gesprek met de leider van de Democraten in de Senaat. Het aantal knelpunten in het steunpakket waarover de Democraten en de Republikeinen het oneens zijn, is duidelijk gedaald. De stemmingen over het noodpakket liepen al twee keer op niets uit vanwege ontevredenheid bij de Democraten.

De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een winst van net geen 9 procent de handel uit gegaan. Daarmee beleefde de index zijn beste dag sinds het begin van de financiële crisis in 2008, toen grote winsten en stevige verliezen elkaar ook in rap tempo afwisselden. Met name de koerssprong van zwaargewicht Shell, die bijna een kwart aan beurswaarde won, was te merken. De handel werd positief beïnvloed door het omvangrijke steunpakket van de Amerikaanse Federal Reserve en de forse steunmaatregelen van de Duitse overheid. De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 461,73 punten.

Meer over