NieuwsShell

Grote belegger stapt deels uit Shell: Sarasin ‘uiterst teleurgesteld’ om gebrek aan klimaatbeleid

Shell heeft het weer aan de stok met een grote belegger over het klimaat. De Britse vermogensbeheerder Sarasin & Partners heeft een deel van zijn aandelen in het olie- en gasconcern verkocht en bekijkt de opties voor zijn resterende stukken.

Wilco Dekker
Klimaatactivisten bij het kantoor van Shell in Den Haag.  Beeld AP
Klimaatactivisten bij het kantoor van Shell in Den Haag.Beeld AP

Sarasin zet die stap omdat Shell onvoldoende zou doen om aan de klimaatafspraken van Parijs te voldoen. Dat meldde de Financial Times dinsdag. Het gaat om meer dan 20 procent van de deelneming die Sarasin had in Shell, ofwel ongeveer 1,3 miljoen aan aandelen met een waarde van bijna 34 miljoen pond (37,8 miljoen euro). De investeerder bezit nu nog circa 5,8 miljoen aandelen Shell, ter waarde van 120 miljoen pond.

Sarasin geeft aan teleurgesteld te zijn met het gebrek aan ambities van Shell rond het terugdringen van de CO2-uitstoot. ‘Het kan niet in het belang zijn van de miljoenen mensen die hun spaargeld voor de lange termijn in uw bedrijf hebben geïnvesteerd dat u zo veel investeert in fossiele brandstoffen dat de stabiliteit van de planeet wordt bedreigd’, schrijft Sarasin in een brief aan Chad Holliday, de president-commissaris van Shell.

Teleurgesteld

De vermogensbeheerder meldt verder ‘uiterst teleurgesteld’ te zijn in de strategiedag die Shell vorige maand hield. Daar hoopte Sarasin te horen hoe Shell tussen 2050 en 2070 de CO2-uitstoot naar nul zou brengen. In plaats daarvan kwam het olie- en gasbedrijf met plannen om jaarlijks bijna 30 miljard dollar (26,8 miljard euro) te investeren om zo lang mogelijk fossiele brandstoffen te kunnen produceren. ‘Zo brengt u kapitaal van de aandeelhouders in gevaar’, aldus Sarasin. De vermogensbeheerder bekijkt nu wat te doen met de rest van zijn aandelen Shell en de belangen in andere olie- en gasbedrijven.

Het is de vraag of Shell erg wakker ligt van de brief. De Brits-Nederlandse multinational heeft een beurswaarde van meer dan 230 miljard euro, dus Sarasin is relatief gezien maar een kleine aandeelhouder. Niettemin laat Shell weten ‘teleurgesteld’ te zijn over de stap. Ook zegt het bedrijf ‘veel steun’ te hebben gekregen van ‘veel aandeelhouders’ voor zijn strategie.

Meer over Shell, de aandeelhouders en de doelen van Parijs

De activistische beleggersgroep Follow This probeert Shell al langer op een groene koers te krijgen. De olie- en gasreus krijgt nu een adempauze

Een cent per liter extra betalen aan de Shell-pomp voor het klimaat. Schandalig of briljant?

Meer over