Groningen en Drenthe krijgen eind dit jaar nachttrein

Vanaf eind dit jaar komt er een nachttrein in Groningen en Drenthe. De treinen gaan rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en verbinden Groningen en Drenthe nog beter met de Randstad, meldt de NS.

Redactie
Groningen en Drenthe krijgen nachttrein. Beeld anp
Groningen en Drenthe krijgen nachttrein.Beeld anp

Elke vrijdagnacht gaat er een extra trein rijden vanuit Zwolle naar Groningen en komt er een extra trein van Groningen naar Amsterdam. Beide treinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations te weten: Meppel, Hoogeveen, Beilen, Assen, Haren en Groningen Europapark.

Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar. De nachttrein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen.

'Mensen uit Groningen en Drenthe die uit zijn geweest in de Randstad, kunnen dus zonder probleem thuiskomen met het openbaar vervoer', meldt de NS. 'Maar het is natuurlijk ook belangrijk voor Groningse en Drentse evenementen, poppodia en de horeca die veel beter bereikbaar zijn voor bezoekers uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. De nachttrein geeft daarmee een impuls aan de Drentse en Groningse economie', aldus provinciebestuurders van Drenthe en Groningen.

Beide provincies en de gemeente Groningen dragen 268.000 euro bij voor de gehele proef. Gezamenlijke doelstelling is dat de treinen na twee jaar zonder bijdrage van de regiopartners kunnen functioneren.

Randstad
In de Randstad rijdt elke nacht elk uur een trein tussen onder meer de grote steden Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Die nachttreinen vormen tevens een belangrijke verbinding met luchthaven Schiphol. Buiten de Randstad rijden in het weekend nu al enkele nachttreinen naar Gelderland en Noord-Brabant.

Meer over