Groenink berispt na voorval New York

Topman Rijkman Groenink van ABN Amro komt niet ongeschonden tevoorschijn uit de affaire die de bank in de VS teistert....

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal, die beschikt over interne correspondentie en e-mails van ABN Amro, heeft Groenink in januari van dit jaar een reprimande gekregen van de raad van commissarissen.

De topman had opdracht gegeven een intern onderzoek te vernietigen over transacties met Iran en Libië. Werknemers van ABN’s vestiging in Dubai bleken documenten te hebben vervalst om deze geldstromen, miljarden dollars in totaal, te verdoezelen.

Groenink zat op 1 oktober 2004 in een suite van het Ritz-Carlton-hotel in New York, toen hij de resultaten van het onderzoek per fax binnenkreeg. Een pikant moment, want Groenink was in New York voor het bespreken van een ander hoofdpijndossier met de Amerikaanse centrale bank: omstreden transacties van de bank met zakenrelaties in Oost-Europa.

Hij gaf zijn naaste medewerkers opdracht onmiddellijk te stoppen met het faxen van vertrouwelijke documenten. Tegelijkertijd beval hij het Iran/Libië-rapport te vernietigen. Zijn medewerkers kwamen vervolgens in opstand, waarna hij zijn order snel weer introk.

ABN Amro heeft bevestigd dat het verhaal in grote lijnen klopt. Volgens bronnen binnen de bank waren bij het incident twee Amerikaanse huisjuristen van ABN Amro aanwezig, tijdens een voorbespreking over de ontmoeting met de toezichthouders kort daarna.

Groenink zou in eerste instantie hebben gedacht dat het om een concept-rapport ging, en wilde niet dat dit in handen zou komen van de Federal Reserve. De juristen hebben het voorval niettemin gemeld bij hun bazen, die het vervolgens bij de raad van commissarissen hebben aangekaart.

Behalve Groenink heeft ook financieel directeur Tom de Swaan een berisping gekregen, omdat hij de suggestie zou hebben gedaan Groeninks bevel geheim te houden voor de toezichthouders. Het onderhavige rapport, dat was opgesteld door het advocatenkantoor Pillsbury Winthrop, is uiteindelijk ook beland bij De Nederlandsche Bank.

Bovenstaand voorval heeft niet geleid tot strafvervolging; bewijs voor criminele activiteiten van het topmanagement is er niet. De boete van 80 miljoen kreeg ABN Amro vanwege misstappen op de kantoren in Dubai en New York. Voor Groenink en zijn collega’s was dit aanleiding om een miljoen euro aan bonussen in te leveren.

In totaal heeft ABN Amro, dat met een balanstotaal van 899 miljard euro in de toptwintig staat van ‘s werelds grootste banken, de afgelopen jaren voor ruim 70 miljard dollar aan dubieuze transacties verwerkt. Als verzachtende omstandigheid wordt gezien dat nagenoeg alle overtredingen van de Amerikaanse regels boven water kwamen na eigen onderzoek van ABN Amro.

Van Groenink zijn meerdere memo’s bekend waarin hij de gang van zaken binnen de bank ‘niet te tolereren’ en ‘onacceptabel’ noemde, en – kennelijk vergeefs – opdracht gaf tot verbeteringen. De bank heeft de afgelopen jaren honderden nieuwe toezichthouders ingehuurd, en adverteerde onlangs opnieuw voor extra interne ‘waakhonden’.

Meer over