Groei van Europese luchtvaart houdt aan

De Europese luchtvaart groeit stevig. De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en de prijsstunter Easyjet maakten dinsdag bekend in januari fors meer passagiers te hebben vervoerd dan een jaar eerder....

De Europese maatschappijen danken hun toename aan de economischevoorspoed in de VS en Azië en aan de Oost-Europeanen die naar het westenkomen voor werk.

Vooral het laatste is verrassend. Topman Michael O' Leary van Ryanairtoonde zich onlangs verbaasd over de groei van het aantal werkzoekenden uitOost-Europa die naar het westen vliegen.

De zes nieuwe routes van de prijsvechter van Londen naar steden in Polendoen het buitengewoon goed. Ook Easyjet, dat naar zeven steden in de nieuweEU-landen vliegt, zegt te profiteren van de nieuwe 'jobroute'.

Air France en KLM pakken sinds de wording van hun combinatiemarktaandeel af van hun concurrenten. Dit uit zich in de groei van Charlesde Gaulle. De Parijse luchthaven nam in januari in grootte de tweedepositie in Europa over van Frankfurt.

De bezettingsgraad van Air France-KLM steeg 1 procent naar 79 procent.Een maand eerder publiceerde de maatschappij ook al flink hogerevervoerscijfers. Het verkeer op de VS liet een groei van 13,9 procent zien,het passagiersverkeer op Azië steeg 12,5 procent en binnen Europa nam hetaantal passagiers met 6,2 procent toe.

Volgens een schatting van de internationale organisatie IATA verdiendende Europese maatschappijen vorig jaar ongeveer 1,3 miljard dollar, tegeneen verlies van 10 miljard voor de Amerikaanse.

Meer over