Griekenland redden wordt nog duurder

De druk op de eurolanden om Griekenland onvoorwaardelijk en onbeperkt te hulp te komen, neemt toe. Het eerder overeengekomen steunpakket van 45 miljard euro blijkt niet voldoende om de financiële markten gerust te stellen. Er wordt gesproken over leningen ter waarde van 135 miljard euro.

ECB-president Jean-Claude Trichet en IMF-topman Dominique Strauss-Kahn drongen er gisteren bij Duitsland op aan snel zekerheid te verschaffen. Angel Gurria, secretaris-generaal van de Oeso, deed daar nog een schep bovenop. ‘Dit is net een ebolabesmetting. Als je het hebt, moet je een been afzagen om te overleven.’

Italiaans bankroet

Ook woensdag bleven beleggers speculeren op een faillissement van Griekenland. Sinds enkele dagen speculeren beleggers ook op een Portugees, Iers en zelfs een Spaans en Italiaans bankroet. Hierdoor dreigen deze landen in de toekomst een fors hogere rente te moeten betalen.

Kredietbeoordelaars gooiden woensdag opnieuw olie op het vuur. Gisteren moesten de Spaanse obligaties het ontgelden: Standard & Poor’s verlaagde de kredietstatus.

Omdat grote beleggers zich vanwege de onrust van de markt hebben teruggetrokken, kunnen speculanten met een relatief kleine inleg grote koersbewegingen veroorzaken. Bij de euro lukt dat niet. In de valutahandel gaan dagelijks zulke grote hoeveelheden geld rond, dat speculanten de koers van de euro slechts zeer beperkt kunnen beïnvloeden.

De Europese Unie, het IMF en Griekenland onderhandelen al dagen over de nadere invulling van een reddingsplan. Pas als de Griekse regering een plan heeft ingediend om de overheidsfinanciën op orde te brengen, kan de steun ook worden verleend.

Rekening nog hoger


Volgens Rainer Brüderle, de Duitse minister van Economische Zaken, sturen de partijen aan op een reddingspakket van 135 miljard euro voor drie jaar. Uiteindelijk kan de rekening nog hoger uitvallen, voorspelde hij. De Duitse regering heeft moeite om haar bevolking te overtuigen van de noodzaak van de steun. Een meerderheid is nog steeds tegen. Het Duitse geaarzel geeft speculanten onnodig veel ruimte, vindt Allard Bruinshoofd, econoom bij Rabobank, ‘Er moet nu een heel stevig statement komen om de geest weer in de fles te krijgen.’

Veel economen zien nog maar een uitweg: een blanco cheque voor Griekenland. ‘Eind 2008 zeiden we: er mag geen bank omvallen, hoe zwak ook. Nu moeten we zeggen: er mag geen land omvallen, hoe zwak ook’, zegt Bruinshoofd.

Een man op de aandelenbeurs in Athene. (Reuters) Beeld null
Een man op de aandelenbeurs in Athene. (Reuters)
Meer over