'Grieken vragen Russen niet om geld'

Griekenland heeft Rusland niet om financiële hulp gevraagd. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Griekse regering vandaag gezegd, voorafgaand aan een ontmoeting tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de Russische president Vladimir Poetin in Moskou.

Alexis Tsipras Beeld epa
Alexis TsiprasBeeld epa

Vooraf was gespeculeerd dat de Grieken om financiële steun zouden kunnen vragen van de Russen, maar volgens de ambtenaar is daar niks van waar. 'We willen onze schuldenproblematiek en financiële problemen oplossen binnen het raamwerk van de eurozone', aldus de vertegenwoordiger.

Tsipras en Poetin zullen praten over economische samenwerking, onderlinge investeringen en handel. Mogelijk biedt Moskou Griekenland een korting op gasleveringen en nieuwe leningen aan, aldus Russische media. Het Kremlin zou verder overwegen Griekenland te verwijderen van de lijst van westerse landen waarvoor in Rusland een importverbod van levensmiddelen geldt.

Feta en perziken
Rusland en Griekenland hebben elkaar naast financiële hulp genoeg te bieden, schrijft ook Rusland-correspondent Olaf Koens. 'Wie een blik werpt in een willekeurige Moskouse supermarkt ziet kansen genoeg voor een toenadering tussen Rusland en EU-lid Griekenland. De door Russen geliefde fetakaas is nergens te krijgen, verse olijven of rijpe Griekse perziken evenmin. Als het Kremlin besluit de handelsboycot tegen Griekenland op te heffen, zou dat niet alleen voor de Russen, maar ook voor de Grieken een opluchting zijn.'

De Russische zakenkrant Kommersant meldt op gezag van een bron binnen staatsbedrijf Gazprom dat Moskou niet alleen kortingen op gasleveranties aan Griekenland overweegt, maar ook geïnteresseerd is in het verstrekken van nieuwe kredieten, aldus Koens. 'Rusland zou in ruil daarvoor een belang in Griekse gasbedrijven, spoorwegen en de havens van Athene en Thessasoloniki op het oog hebben.'

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over