Greenspan zorgt voor onrust op beurzen

Het gevaar bestaat dat de financiële crisis in Azië zich verder uitbreidt. De Verenigde Staten, de grootste economische macht ter wereld, hebben de gevolgen inmiddels aan den lijve ondervonden doordat de vraag naar Amerikaanse goederen en diensten merkbaar terugloopt....

KFR, Reuters

WASHINGTON

Met deze waarschuwende woorden heeft de president van het Amerikaanse centralebankenstelsel Alan Greenspan dinsdag voor onrust op de financiële markten gezorgd.

Na zijn woorden ging de koers van de dollar onmiddellijk omhoog, omdat analisten weer zijn gaan speculeren op een rentestijging. Daarnaast kreeg de beurs van Wall Street een gevoelige tik. De Dow Jones-index gleed met 105,56 punten terug tot 9190,19.

Greenspan hield dinsdag zijn halfjaarlijkse Humphrey-Hawkinstoespraak voor de Amerikaanse Senaat. Hij wees er nog een keer op dat de Azië-crisis ook in de rest van de wereld niet onopgemerkt zal blijven. Hij wilde zich echter niet al te pessimstisch tonen en voorspelde geen economische neergang.

'De kans op een aanwakkerende inflatie is waarschijnlijk groter dan het gevaar van een langdurig, buitengewoon zwakke economie', stelde hij. De kans op inflatie bestempelde Greenspan als 'aanzienlijk'. Daarbij wees hij op de zeer krappe arbeidsmarkt en het aantrekken van de binnenlandse vraag.

De groei van de Amerikaanse economie, die Greenspan als 'indrukwekkend' omschreef, bedraagt naar verwachting dit jaar 3,0 tot 3,25 procent. De inflatie ligt tusen 1,75 en 2,0 procent. Als de economie niet vanzelf langzamer expandeert, dan zou de Fed kunnen ingrijpen, aldus Greenspan.

Hij gaf aan dat de ontwikkelingen in met name in Japan, de rest van Azië en Rusland, de grootste onzekerheden vormen in de raming van de economie van de VS. Voor volgend jaar wordt een groeivertraging tot 2,0 à 2,5 procent voorzien. De inflatie zal aantrekken tot 2,0 à 2,5 procent.

Meer over