Greenspan waarschuwt voor hypotheekproblemen

NEW YORK (ANP) - De voormalige voorzitter van de Federal Reserve, Alan Greenspan, beroerde donderdag toch nog even de Amerikaanse aandelenmarkten. De centralebankpresident waarschuwde dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt kunnen overslaan naar andere sectoren van de economie.

De Dow-Jonesindex belandde na Greenspan's woorden kort in het rood, maar sloot met 0,2 procent ofwel 26,28 punten winst tot 12.159,68 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg met 5,11 punten tot 1392,28 punten, een winst van 0,4 procent. De Nasdaq won 0,3 procent en steeg met 6,96 punten tot 2378,70 punten.

Een onverwacht scherpe stijging van de inflatie op producentenniveau in de Verenigde Staten drukte donderdag de stemming op de Amerikaanse effectenbeurzen. De tegenvallende producentenprijzenindex sloeg de hoop op een renteverlaging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken de bodem in, en zette de belangrijkste beursgraadmeters even op een licht verlies.

Citigroup +2,1%

De banken herstelden zich na de uitspraak van Greenspan. Citigroup was de sterkste stijger in de Dow-Jonesindex met een winst van 2,1 procent. Zakenbank JPMorgan Chase ging 0,9 procent omhoog.

De Amerikaanse beurs voor termijncontracten IntercontinentalExchange (ICE) uit Atlanta heeft donderdag onverwacht een bod uitgebracht van 9,9 miljard dollar (7,5 miljard euro) in eigen aandelen op branchegenoot Chicago Board of Trade (CBOT). Het bestuur van CBOT ging vorige maand nog akkoord met een overname door stadsgenoot Chicago Mercantile Exchange (CME) voor 8 miljard dollar.

Daling olieprijs

Als de poging tot overname slaagt, ontstaat één van de grootste termijnbeurzen ter wereld. Het in New York genoteerde CBOT steeg ruim 17 procent op het nieuws.

De olieprijs daalde donderdag scherp tot ruim 57 dollar per vat (van 159 liter). De beslissing van het oliekartel OPEC om de productiebeperking te handhaven leidde tot een grootschalige verkoop van benzinevoorraden, waarop de prijs van ruwe olie daalde. Oliemaatschappij Exxon Mobil verloor 0,5 procent en ConocoPhillips daalde 2 procent. Chevron bleef met een plus van 0,8 procent overeind.

De euro noteerde 1,3235 dollar tegen 1,3250 dollar bij het Europese slot.

Meer over