NieuwsGrandVision

GrandVision wint slag in ‘brillenoorlog’ met potentiële koper EssiLux

In de brillenoorlog tussen het Nederlandse GrandVision en het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica heeft het moederbedrijf van merken als Eyewish en Pearl een flinke slag gewonnen. Volgens de Rotterdamse voorzieningenrechter hoeft GrandVision aan EssilorLuxottica geen toegang te verlenen tot de boeken.

Rechter Geerdes (links) voor aanvang van de rechtszaak tussen EssilorLuxottica en GrandVision. Beeld ANP
Rechter Geerdes (links) voor aanvang van de rechtszaak tussen EssilorLuxottica en GrandVision.Beeld ANP

EssilorLuxottica, eigenaar van merken als Ray-Ban en Oakley, wilde vorig jaar een meerderheidsbelang in GrandVision van de eveneens Nederlandse investeerder HAL. De overname nam veel tijd in beslag omdat toezichthouders van diverse landen wilden meekijken. De vrees bestaat dat de combinatie (EssilorLuxottica – kortweg EssiLux - heeft een jaaromzet van 17 miljard euro en GrandVision van ruim 4 miljard) te veel macht krijgt. Ook de Europese Commissie doet onderzoek naar de geplande overname.

De corona-uitbraak heeft de zaken verder gecompliceerd. Tijdens de lockdown moest GrandVision veel winkels sluiten, waardoor het veel omzet misliep. De ingreep was tegen het zere been van EssiLux, dat stelde dat GrandVision met de winkelsluitingen en andere coronamaatregelen de voorwaarden voor de overname heeft geschonden. Ook zou de overnamekandidaat te weinig informatie hebben verschaft over de maatregelen en de bijbehorende kosten. EssiLux liet daarop beslag leggen op de boekhouding van GrandVision en eiste inzage.

De Rotterdamse rechter oordeelde maandag aan het eind van de dag dat EssiLux geen toegang krijgt tot de gewraakte bedrijfsgegevens. Volgens de rechter heeft het Frans-Italiaanse bedrijf niet voldoende aannemelijk gemaakt dat de voorwaarden voor de overname zijn geschonden. EssiLux gaat volgens de rechter ‘nauwelijks in op beweerdelijke tekortkomingen’ en noemt de ‘ongekende omvang’ van het beslag disproportioneel. Volgens de rechtbank zou EssiLux met toewijzing van de claim ‘een onredelijk voordeel kunnen genieten’, doordat zij inzage zou krijgen in strategisch relevante, concurrentiegevoelige en bedrijfsvertrouwelijke informatie.

Schadevergoeding

EssiLux bood vorig jaar ruim 5,5 miljard euro voor het belang van 77 procent dat investeerder HAL heeft in GrandVision. Volgens HAL willen de Fransen onder de deal uit en proberen ze aan argumenten te komen door te neuzen in de gevoelige bedrijfsgegevens van GrandVision. Als EssiLux zonder gedegen argumenten onder de overeenkomst uit wil, moet het HAL 400 miljoen euro schadevergoeding betalen.

De kans is groot dat de keten door de pandemie minder waard is dan een jaar geleden, onder meer doordat de winkels door de economische neergang minder waard zouden zijn. Dit wordt niet als een geldige reden gezien om de deal af te blazen. Er loopt overigens ook nog een arbitragezaak van HAL tegen EssiLux.

GrandVision zegt in een reactie op het vonnis nog altijd achter de beoogde overname door EssiLux te staan.

Brillenreuzen

Belastingontwijkende brillenreuzen vragen staatssteun en weigeren huur te betalen.

Meer over