Google verliest hoger beroep Street View-zaak

Google heeft onrechtmatig gehandeld door bij het verzamelen van beelden voor zijn Street View-applicatie ook gegevens van wifigebruikers te registreren. Dat heeft het hof van beroep in San Francisco dinsdag vastgesteld.

Een auto die opnamen maakt voor Google Street View in 2009 in het Duitse Kiel.Beeld epa

Het is de bevestiging van een eerdere uitspraak waarin Google werd veroordeeld om het vastleggen van data van niet-versleutelde wifisignalen. Het ging daarbij om onder meer e-mails, gebruikersnamen, wachtwoorden, afbeeldingen en documenten.

Apparatuur
De gegevens werden afgetapt door de voertuigen van Google die met apparatuur zijn volgestouwd om Street View-foto's te maken. Het was een Duitse privacy-instantie die in 2010 constateerde dat de auto's, vooral herkenbaar aan de met lenzen uitgeruste paal op het dak, ook andersoortige gegevens verzamelden.

Google gaf te kennen dat het de zaken had 'verklooid', maar verdedigde zich later door te zeggen dat het bij wifisignalen gaat om radioverkeer dat zonder belemmering toegankelijk is voor het publiek. Voor de tweede maal stelt de rechtbank nu vast dat het internetbedrijf daarmee de privacy schendt. 'Het mag gebruikelijk zijn dat mensen weleens verbinding zoeken met het onbeveiligde wifinetwerk van een buurman, maar daarmee maken ze zich niet per ongeluk schuldig aan het onderscheppen, opslaan en decoderen van gegevens die door andere apparaten via het netwerk worden verzonden', aldus het vonnis.

Overwinning
Woordvoerders van consumentenorganisaties en voorvechters van een strikte privacywetgeving begroetten de uitspraak als een overwinning. In een reactie liet Google weten teleurgesteld te zijn en zich te beraden op nieuwe stappen.

Eerder verontschuldigde het bedrijf zich voor het registreren van de gegevens, dat tussen 2008 en maart 2010 plaatsvond in ruim dertig verschillende landen. Voor 7 miljoen dollar (5,2 miljoen euro) schikte Google een rechtszaak die door 37 Amerikaanse staten was aangespannen. Gewapend met de uitspraak in de hogerberoepzaak zullen mogelijk meer mensen en instanties de stap naar de rechter wagen om een schadevergoeding te eisen.

Beeld AFP
Beeld AP
Beeld AP
Google is de afgelopen jaren steeds meer manieren gaan gebruiken om de omgeving vast te leggen: onder meer fietsers, sneeuwmobielen, wandelaars en zelfs duikers zijn intussen door het bedrijf met camera's uitgerust.Beeld AFP
Meer over