Google trekt aandacht op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse internetonderneming Google trok de kar maandag op Wall Street. Beleggers speculeerden op een overname van de website YouTube door de populaire internetzoekmachine. Zorgen over de kernproef van Noord-Korea toomde al te groot enthousiasme op de beurs in.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond met nog een half uur te handelen op 11.853,25 punten, vrijwel gelijk aan de slotstand van afgelopen vrijdag. De schermenbeurs Nasdaq kreeg door Google een impuls en noteerde 0,4 procent (10,07 punten) in de plus op 2310,07 punten. De breed samengestelde S&P 500-index kreeg er 0,1 procent bij (0,92 punt) en noteerde 1350,24 punten. Google profiteerde van de overnamespeculatie en steeg 2,4 procent. Het bedrijf zou volgens geruchten azen op YouTube, een site waar bezoekers filmpjes kunnen plaatsen en bekijken. The Wall Street Journal meldde vrijdag dat Google 1,6 miljard dollar voor YouTube over heeft.

Kernproef Noord-Korea

Het wereldnieuws stond maandag in het teken van de kernproef van Noord-Korea. De eerste succesvolle ondergrondse kernproef die Noord-Korea zegt te hebben uitgevoerd, is maandag over de hele wereld scherp veroordeeld.

Op de Amerikaanse aandelenmarkten viel de reactie mee en leidde niet tot grote koersverliezen. Op de beurzen in het Verre Oosten had het nieuws wel degelijk impact eerder op de dag en zorgde voor flinke verliezen.

Er werd sowieso weinig gehandeld op Wall Street omdat de obligatiemarkten dicht waren voor Columbus Day-vakantie. Ook de beurzen in Japan en Canada hielden de deuren gesloten wegens nationale feestdagen.

Miljardenovername bankensector

Een miljardenovername in de Amerikaanse bankensector zorgde voor opvallende koersbewegingen. Het Amerikaanse financiële concern PNC Financial Services Group verloor bijna 5 procent na de aangekondigde koop van de regionale branchegenoot Mercantile Bankshares voor 6 miljard dollar. Mercantile Bankshares daarentegen won ruim 21 procent. Met de fusie ontstaat het op tien na grootste bankconcern in de Verenigde Staten.

Een flinke koersuitslag volgde ook op het bericht dat de steenrijke Amerikaanse familie Dolan een bod heeft uitgebracht van 7,9 miljard dollar op de aandelen van Cablevision Systems die nog niet in haar bezit zijn. Cablevision-aandelen kregen er dik 10 procent bij.

De euro stond vlak voor het sluiten van de handel in de VS op 1,2599 dollar tegen 1,2595 dollar bij het slot van de handel in Europa.

Meer over