Google speerpunt beleggers

Google trok de kar maandag op Wall Street. Beleggers speculeerden op een overname door de populaire internetzoekmachine. Zorgen over de kernproef van Noord-Korea toomden al te groot enthousiasme op de beurs in....

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op 11.857,81 punten, vrijwel gelijk aan de slotstand van afgelopen vrijdag. De schermenbeurs Nasdaq profiteerde van een koerssprongetje van Google en noteerde een half procent (12 punten) in de plus op 2311,77 punten. De breed samengestelde S & P 500-index kreeg er 0,1 procent bij (0,92 punt) en noteerde 1350,66 punten.

Google profiteerde van de overnamespeculatie en werd ruim 2 procent meer waard. Het bedrijf zou volgens geruchten in de Amerikaanse media azen op YouTube, een site waar bezoekers filmpjes kunnen plaatsen en bekijken.

De Amerikaanse aandelenmarkten reageerden nauwelijks op de kernproef van de Noord-Koreanen. Er werd weinig gehandeld op Wall Street omdat de obligatiemarkten dicht waren voor Columbus Day-vakantie. Ook de beurzen in Japan en Canada hielden de deuren gesloten wegens nationale feestdagen.

Een miljardenovername in de Amerikaanse bankensector was verantwoordelijk voor opvallende koersbewegingen. Het Amerikaanse financiële concern PNC Financial Services Group verloor bijna 5 procent van zijn beurswaarde na de aangekondigde koop van de regionale branchegenoot Mercantile Bankshares voor 6 miljard dollar. Mercantile Bankshares zelf won daarentegen ruim 21 procent. Met de fusie ontstaat het op tien na grootste bankconcern in de Verenigde Staten.

Het bericht dat de steenrijke Amerikaanse familie Dolan een bod heeft uitgebracht van 7,9 miljard dollar op de aandelen van Cablevision Systems die nog niet in haar bezit zijn, leidde tot een flinke koersuitslag. De Cablevision-aandelen stegen ruim 10 procent in prijs.

Meer over