Google Maps is 10 jaar: is dat een ramp of niet?

Wie wil weten hoeveel invloed de komst van Google Maps heeft gehad - morgen op de kop af 10 jaar geleden - moet bellen met Rene Bertagna uit Washington DC. De Amerikaan heeft Google voor de rechter gedaagd. De aanleiding: omdat Googles onlinekaartendienst de verkeerde openingstijden vermeldde, kwamen klanten niet meer naar het restaurant waar Bertagna leeuw en kangoeroe serveerde. Na 40 jaar moest de Serbian Crown sluiten.

Een boot met daarop een 360-graden camera van Google vaart door de Amsterdamse grachten, om de stad vanaf het water vast te leggen.Beeld anp

Bertagna had aanvankelijk niet in de gaten waarom zijn cliëntèle niet meer kwam opdagen, zo tekende de techbijbel Wired op. Tot een van zijn vaste klanten Bertagna belde met de vraag sinds wanneer hij in het weekeinde en op maandag gesloten was. Zo stond het in elk geval op Google Maps.


De restauranthouder is niet de enige die de wrange vruchten plukt van de populariteit van Google Maps. De makers van papieren kaarten, plattegronden en atlassen zien hun oplages dalen. Bedrijfjes die al veertig jaar luchtopnamen maken, krijgen minder klanten. Fabrikanten van navigatiekastjes zoals TomTom kampen al jaren met teruglopende verkopen.


Google Maps plaagt niet alleen bonafide ondernemers. Twee jaar geleden liep een boer in Oregon (VS) tegen de lamp, toen de politie op satellietbeelden van Google wietplanten op zijn akkers ontdekte. In datzelfde jaar merkten belastingontduikers in Litouwen dat Street View, het onderdeel van Google Maps dat straatbeelden toont, in hun land was gearriveerd. De fiscus gebruikte de dienst om illegale huizen en uitbreidingen op te sporen.


Maar papieren kaarten en plattegronden zijn niet dood, bezweert Markus van Tol van de ANWB, een van de grootste kaartverkopers van Nederland. Sterker, de verkoop is stabiel. 'Bergbeklimmers gebruiken nog ouderwetse kaarten, net als recreatieve wandelaars, maar ook watersporters.' Een papieren kaart geeft een beter overzicht en is een onmisbare back-up als de batterij van de TomTom leeg is of de gps-ontvangst wegvalt.


Eigenaar Marco van Middelkoop van Aerophoto-Schiphol krijgt de laatste jaren minder ondernemers aan de balie die 'een mooie foto van bovenaf willen van hun bedrijf, dat daarna in alle kantoren komt te hangen. Daaraan zal Google ongetwijfeld hebben bijgedragen.' Maar de luchtfotograaf heeft een belangrijke streep voor op Google Maps: 'Die beelden daarop zijn meestal oud. Een projectontwikkelaar heeft daar niks aan.' Voor technische luchtopnamen blijven klanten een beroep doen op het bedrijf van Van Middelkoop, dat zijn vader in 1968 oprichtte.


Een neveneffect dat Google Maps probeert te voorkomen, is oorlog. In 2010 viel het Nicaraguaanse leger Costa Rica binnen, op basis van de grenzen die de kaartendienst aangaf. Sinds vorig jaar brengt Google Maps grensgeschillen - letterlijk - beter in kaart.

Meer over