Google Cloud Storage gaat alle data versleutelen

Google gaat alle data die opgeslagen wordt bij zijn Cloud Storage-platform standaard versleutelen. Dat staat te lezen op de techsite Tweakers. Voor de encryptie gebruikt Google de AES-128-standaard, die het ook toepast bij het versleutelen van zijn eigen data.

Google-CEO Larry Page. Beeld reuters
Google-CEO Larry Page.Beeld reuters

Gebruikers van het platform hoeven niks te doen om van de functionaliteit gebruik te maken, zo staat te lezen op Google's Cloud Platform Blog. De servers van Google regelen de versleuteling automatisch. Elk Cloud Storage-object wordt via de AES-128-encryptie versleuteld, en de encryptiesleutels worden op hun beurt ook weer versleuteld met een set master keys die volgens Google regelmatig gewijzigd worden. Google zegt zijn eigen data op eenzelfde manier te versleutelen.

De functionaliteit is momenteel al actief voor alle nieuwe data die weggeschreven wordt. De komende maanden zal Google all bestaande data op het platform migreren en versleutelen. Google adviseert gebruikers die zelf controle willen hebben over hun encryptie om hun data eerst lokaal te versleutelen en daarna pas naar het cloudplatform te uploaden. Concurrent Amazon biedt overigens al langer versleuteling aan voor klanten van zijn cloudopslagdienst S3, en gebruikt daarvoor de zwaardere AES-256-variant.

Meer over