Goede dag voor meeste technologiefondsen

Het Damrak is maandag de nieuwe week rustig, maar voortvarend begonnen. De AEX-index, de graadmeter van de belangrijkste fondsen, toonde de gehele dag een bijna gelijkmatig opgaande lijn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Na afgelopen donderdag, toen de AEX bij sluiting voor het eerst de 800-grens bereikte, heeft het Damrak in twee handelsdagen al weer ruim elf punten meegenomen. De positieve stemming van maandag werd door een deel veroorzaakt door Wall Street dat vrijdag 88 punten hoger sloot. Het Damrak kon zich maandag in de namiddag niet verder laten inspireren door de Amerikaanse beurs, omdat die wegens Memorial Day was gesloten. Volgens handelaren was er maandag geen omzet. 'Het mag daarom geen representatieve dag worden genoemd', aldus een van hen.

Dat de AEX toch de hele dag in de winst stond, werd door analisten 'onverwacht goed' gevonden. De Franse effectenmarkt was zwak na de verrassende verkiezingsuitslag van zondag. In Parijs leverde de toonaangevende Franse index 4 procent in. Frankfurt daarentegen sloot ook op recordhoogte.

De technologiefondsen lagen maandag goed in de markt. ASM Lithografie bleek opnieuw niet te stuiten. Het fonds klom maandag 6,20 gulden op 103,50 gulden. Baan 3,30 gulden op 118,90 en Getronics 2,30 gulden op 65,80. Dit laatste fonds is doorgedrongen tot de laatste drie in de overnamestrijd rond het staatscomputerbedrijf Roccade. De Midkap-index klom dankzij de resultaten van de automatiseerders met 27,78 punten tot 1283,32.

Dat het met software-huizen ook mis kan gaan, bewees opnieuw Multihouse. Het bedrijf verkeert in surseance. Vrijdag werd een overnamebod bekend van de Sanderink Groep, die zeven dubbeltjes per aandeel betaalt. Multihouse halveerde maandag direct in waarde tot 0,80 gulden. De aandeelhouders moeten op 20 juni instemmen met dit bod. Free Record Shop liet een veer na een tegenvallend halfjaarbericht. Het aandeel verloor twee gulden op 32 gulden.

Meer over