GlaxoSmithKlines diabetesmiddel Avandia omstreden

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA waarschuwt artsen extra op te letten bij het voorschrijven van het diabetesmiddel Avandia. Volgens een maandag verschenen wetenschappelijke publicatie veroorzaakt het middel van producent GlaxoSmithKline (GSK) extra hartkwalen....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Patiënten met diabetes 2 die het middel Avandia (werkzame stof: rosiglitazon) slikken, hebben een verhoogde kans op een hartinfarct en een grotere kans te overlijden aan een hart- of vaataandoening.

Dat melden specialisten van de hartkliniek Cleveland Clinic in Cleveland (Ohio). Ze publiceren erover in een van de komende nummers van het gerenommeerde blad New Engeland Journal of Medicine. Dat zette de publicatie dinsdag op zijn website.

Bij patiënten met diabetes type 2 functioneren de bètacellen in de alvleesklier minder goed. Ze produceren te weinig insuline waardoor er te veel glucose – afbraakproduct van voedsel – in het bloed terechtkomt. Rosiglitazon stimuleert bètacellen insuline te produceren. Het relatief dure middel wordt voorgeschreven als andere glucoseverlagende middelen falen.

Avandia is in 1999 in de VS en Europa goedgekeurd. Vele tientallen miljoenen recepten zijn sindsdien voorgeschreven. In Nederland zijn er vorig jaar 155 duizend recepten voor uitgeschreven, ter waarde van veertien miljoen euro.

De cardiologen van Cleveland Clinic hebben 42 oude studies nagevlooid op bijwerkingen aan het hart. Ze bekeken de medische dossiers van meer dan 15.560 medicijngebruikers. Uit hun berekeningen blijkt dat Avandia-slikkers 43 procent meer kans lopen op een hartinfarct, en dat 64 procent meer kans heeft te overlijden aan hart- en vaatziekten.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kijkt opnieuw naar het middel. In afwachting van een definitieve evaluatie adviseert de Amerikaanse FDA artsen terughoudend te zijn met voorschrijven.

Fabrikant GSK wijst op langetermijnresultaten en stelt dat er geen enkele aanwijzing is dat Avandia meer hart- en vaataandoeningen veroorzaakt dan andere diabetesmedicijnen.

Meer over