Gilde koopt Gelderse Papier voor prikkie van KNP BT

KNP BT heeft eindelijk een koper gevonden voor zijn belang in de kwakkelende Gelderse Papiergroep. Maar het handelsbedrijf, dat vanaf eind juli als Bührmann door het leven zal gaan, krijgt er niet bepaald en mooie prijs voor: Gilde Investments betaalt ongeveer 32 miljoen gulden voor het belang van 67,4 procent....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Per aandeel komt dit neer op 42,50 gulden. Op het Damrak, waar de resterende 32,6 procent genoteerd is, sloot het fonds gisteren op 66 gulden na in april nog op 73,40 gulden te hebben gestaan.

Partijen verklaren het grote verschil tussen de prijs die Gilde betaalt en de beurskoers, met het verlies van 22 miljoen gulden dat Gelderse Papier onlangs boekte op de verkoop van twee Belgische fabrieken.

'Dat maakte het bedrijf twee weken geleden, tegelijk met een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting, in een persbericht bekend maar de beurskoers heeft er helemaal niet op gereageerd', aldus investment manager R. Wijs van Gilde.

Wijs, een van de architecten van de transactie met KNP BT, benadrukt dat Gilde niet meer weet van Gelderse Papier dan andere beleggers. 'Wij signaleren alleen iets. Ik denk dat degenen die recentelijk aandelen Gelderse hebben gekocht, niet hebben opgelet wat voor slechte berichten het bedrijf herhaaldelijk naar buiten heeft gebracht.'

KNP BT stelt dat de prijs van 42,50 gulden per aandeel 'ongeveer overeen komt met de boekwaarde'.

Meer over