Gilde Buy Out zet overname textielbedrijf Ten Cate door

Private-equitybedrijf Gilde Buy Out zet ondanks felle tegenstand van bijna 15 procent van de aandeelhouders van Ten Cate de overname van het beursgenoteerde bedrijf door. Dit deelde de investeringsmaatschappij dinsdagavond laat, kort voor het verstrijken van de belangrijke deadline, in een summier persbericht mee aan beleggers.

Lichtgewicht kogelwerende kleding van Ten Cate. Beeld Royal Ten Cate
Lichtgewicht kogelwerende kleding van Ten Cate.Beeld Royal Ten Cate

Daarmee valt de fabrikant van onder meer kunstgras en kogelwerende vesten wel in handen van de koper, maar kan hij voorlopig nog niet van de beurs van Amsterdam worden gehaald. Dit is wel steeds het plan geweest van Gilde.

Door het officieel gestand doen van het bod van 26 euro per aandeel is Gilde nu voor 85,8 procent eigenaar van Ten Cate. Dit is het aantal tot nu toe door beleggers aangemelde stukken, volgens de overnameregels voldoende om van eigenaar te wisselen, maar onvoldoende om het volledig van de beurs te halen. Daar is minimaal 95 procent voor nodig.

Winstgevende toekomst

Gilde geeft tegenspartelende aandeelhouders een soort extra reservetijd van twee weken om alsnog hun stukken aan te melden. Of die geste veel helpt is de vraag omdat de belangrijkste nog overgebleven tegenspeler van Gilde, Kempen Oranje Participaties, zich blijft verzetten.

'Ons standpunt is onveranderd, twee weken extra of niet', laat een woordvoerder in een reactie weten. Kempen bezit ruim 5 procent, is daarmee dus de ontbrekende schakel in het beursexitplan.

Al sinds juli vorig jaar is Gilde bezig het bedrijf van de beurs te halen. Aandeelhouders vonden en vinden dat Ten Cate een zeer winstgevende toekomst in het verschiet heeft aan het Damrak. Omdat het na wat mindere tijden weer beter gaat bij de producent deden beleggers het eerste bod van 24,60 euro af als een gotspe. Minder dan tweederde van de aandeelhouders ging er aanvankelijk op in.

Dure beursnotering

Een aantal belangrijke aandeelhouders, waaronder vastgoedman Aat van Herk (ruim 3 procent) en het Zwitserse hedgefonds PSquared Asset Management, zijn alsnog morrend overstag gegaan na verhoging van het bod naar 26 euro. Kempen zwicht pas voor een bod vanaf 27,50 of hoger.

Gilde is nu gedwongen een dure beursnotering aan te houden en voor de nog overbleven aandeelhouders het jaarlijkse ritueel van jaarverslagen een aandeelhoudersvergaderingen te vervullen. Na een jaar mag Gilde wel een hoger bod op de resterende aandelen doen.

Ook kan het bedrijf een loopgravengevecht aangaan en zijn tegenstanders via ingewikkelde juridische constructies proberen te verslaan, bijvoorbeeld door onderdelen elders onder te hangen, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Meer over