Gezellig yahtzeeën in het Spelcafé

Zes weken geleden is in Amsterdam het eerste spelletjescafé van Nederland geopend. Het café heet Spelcafé...

Het idee voor een spelletjescafé is overgewaaid uit Engeland. Een man daar had een café en dat liep niet goed. Hij dreigde failliet te gaan. Toen zette hij een paar spelletjes op de tafels in het café, en het begon weer te lopen. Het liep zelfs storm.

Nu heeft hij vijf spelletjescafés en die lopen allemaal heel goed. In elk van de cafés komen tweehonderd mensen per dag. Het is een rage geworden in Engeland. Hier in Nederland nog niet, maar misschien komt dat nog.

De eigenaars van het Amsterdamse spelletjescafé zijn Edgar Kan en Martin Zwiers. Zij werkten een tijd geleden allebei voor een uitzendbureau. Zo kennen zij elkaar. Zij stonden de hele dag glazen te poleren. Toen keken ze elkaar eens aan. Zij vroegen aan elkaar: waar zijn wij in godsnaam mee bezig? En: wat wil jij nou eigenlijk? Je hele leven lang glazen poleren soms?

Op een avond zag Martin Zwiers op de televisie een programma over de succesvolle Engelse spelletjescafés en hij dacht: dat wil ik, laten we dat doen! Bij binnenkomst in het Spelcafé krijgt de bezoeker een spel-menukaart. Daarin staan de spelletjes die je allemaal kunt spelen in het nieuwe café, met een korte beschrijving ervan.

Bij het spelletje Cluedo staat geschreven: 'Het spannende detectivespel in een nieuwe uitvoering. Wie heeft Dr. Black vermoord? In welk vertrek en met welk wapen is hij vermoord? In dit spel ben jij de meesterdetective.'

Andere spelletjes die je er kunt spelen zijn: Onderuit, Risk, Rainbows, Yahtzee, Flipper Fun, Nuclear Escalation, Tricky, Wie Is Het?, Jenga, Stapelwoord, Hotel, Maya Code, Twister, Pictionary, Taboe, Vier Op Een Rij, Dokter Bitter, Galgje, Mikado, Sla Je Slag, Trivial Pursuit, Valkuil, Girls. En dat is nog lang niet alles.

De spelletjesdozen staan rechtop langs de muren. Je kunt ze zo pakken. Je hoeft ze niet eerst aan de barkeeper te vragen. Martin Zwiers zegt: 'Wij dachten, de mensen moeten bezig gehouden worden, want ze vervelen zich. Ze praten niet meer met elkaar. Vroeger ging iedereen met elkaar praten, het maakte niet uit of je een vreemde was. Nu is het allemaal rottigheid. Maar als je een spelletje speelt, en lacht en met elkaar praat, dan heb je minder rottigheid.'

De barkeeper zegt: 'Dit café is een reactie op de moderne wereld, op de computers. De sociale omgang is minder geworden. Iedereen zit maar achter zijn computerscherm. Maar mensen blijven kuddedieren. Het zijn de mensen die hier in dit café centraal staan. Het maakt hier niet uit wie je bent of waar je vandaan komt of hoeveel geld je verdient. Je komt hier voor de sfeer.'

Er is een gemoedelijk sfeertje in het café. Een moeder en haar zoon komen binnen. Zij komen hier regelmatig om een spelletje te spelen. De zoon, die melk drinkt, gaat samen met drie andere mensen het spelletje Jenga spelen. Er staat een toren van langwerpige houten blokjes op tafel. Om de beurt halen de spelers er een blokje uit en leggen het boven op de toren. De bedoeling is dat de toren daarbij niet omvalt. Degene die de toren doet omvallen heeft verloren.

De moeder kijkt toe en alle anderen in het café kijken ook toe en geven commentaar. Omdat één van de spelers een Engelsman is, praat iedereen Engels. Er wordt veel gelachen. Dan valt de toren om. 'Earthquake! Earthquake' roept de barkeeper, 'seven point eight on the Richter-scale'

Peter Bekkers

Meer over