Geveke niet tevreden over winst overnameprooi Landré & Merrem

Vorkheftruckdealer Geveke is niet tevreden over het halfjaarresultaat van collega en fusiepartner Landré & Merrem. Landré publiceerde onlangs een bescheiden nettowinstgroei van 5,5 procent, maar Geveke-bestuursvoorzitter C....

Knol die ongeveer 150 miljoen gulden biedt voor het kleinere Landré, heeft daarom nog eens goed naar de cijfers gekeken. Gelukkig voor Geveke ging het daarbij om 'incidentele, maar geen structurele tegenvallers', zo constateert de bestuursvoorzitter. Knol tilt er daarom ook niet zwaar aan, want Landré sprak gelijktijdig met de publicatie van de halfjaarwinst de verwachting uit dat het jaarresultaat 'duidelijk' zal stijgen.

Geveke en Landré worden samen een flinke onderneming met een omzet van bijna 1,7 miljard gulden. De combinatie biedt werk aan 2383 mensen. De bedrijven hebben overigens een gezamenlijke aandeelhouder, P. de Ridder. De voormalige directeur van het Centraal Plan Bureau (CPB) en tegenwoordig rijke investeerder speelde volgens Knol geen actieve rol bij het op gang brengen van de overnamegesprekken.

Wel zocht Knol contact met Landré-directeur G. van Lissum toen hij de gemeenschappelijke aandeelhouder ontdekte. 'Dat hij bestond, was de aanleiding contact te zoeken. Laten we elkaar op de hoogte houden, zei ik. Tijdens dat gesprek kwamen we erachter dat de bedrijven dicht bij elkaar zaten', herinnert Knol zich.

De Ridder bezit via zijn persoonlijke investeringsmaatschappij Quinta Bliss een belang van 5,4 procent in Landré. Knol heeft al gehoord dat De Ridder zijn pakket zal verkopen aan Geveke. Ook andere grootaandeelhouders zullen hun pakketten aanbieden. Daardoor krijgt Knol 70 procent van de stukken. Geveke biedt een premie van 23 procent. De aanmeldingsperiode sluit op 28 september.

Meer over