Getronics uitzondering op nerveuze markt

De lagere dollar en druk van de Optiebeurs hebben de koersen op Beursplein 5 dinsdag onderuitgehaald. De winst bij de opening van de markt sloeg om in een flink verlies....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De handelaren waren verbaasd over de sterke daling: 'We hebben een beetje glazig naar elkaar zitten kijken toen de AEX zo hard naar beneden ging'. De lagere dollar die even naar de 1,96 gulden daalde, zorgde voor een nerveuze markt. Daarna stapte de optiebeurs in een lege markt. Volgens een handelaar probeerde de optiebeurs de index omlaag te drukken, omdat sommige partijen door de sterke stijging van de afgelopen dagen short zaten, dat wil zeggen: op koersdalingen gokten. 'De stijging in de afgelopen weken van 920 naar 960 is heel vervelend voor ze geweest', verklaart een handelaar.

Getronics was door de overname van Roccade de positieve uitzondering op 70,80 gulden, een plus van 7,60 gulden. Eerder op de dag bereikte het high-techfonds een hoogste dagkoers van 74 gulden. Er werd flink gehandeld in Getronics met een omzet van bijna vier miljoen stukken. Op een rustige dag gaan er slechts enkele honderdduizenden certificaten over de toonbank.

De overname van Roccade was het gesprek van de dag. Analisten denken dat Getronics maximaal 750 miljoen gulden wil betalen, ongeveer 25 maal de winst van Roccade. Het concern heeft genoeg mogelijkheden om aan geld te komen. Schulden heeft Getronics nauwelijks, waardoor de banken bijna in de rij staan om geld te lenen. Ook is een emissie mogelijk. Geschat wordt dat Roccade in 1998 voor een stijging van de winst per aandeel met 40 cent zou kunnen zorgen.

De verkoop door Akzo Nobel van de helft van zijn vezeldivisie aan een Turkse groep stimuleerde de koers. Akzo Nobel ging tegen de markt in op 368,30 gulden, een winst van 3,30 gulden. Collega DSM moest omlaag met 2 gulden op 198 gulden. KPN was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De telecomgigant liet 2,60 gulden liggen op 76,70 gulden. VNU gaf 1,30 gulden af op 46,80 .

Meer over