Getronics sluit Italiaans boek

Getronics gaat zijn Italiaanse bedrijf verkopen. De verliezen aldaar houden aan, waardoor de IT-dienstverlener dinsdag een winstwaarschuwing moest geven. Beleggers schrokken: de koers van Getronics daalde in Amsterdam ruim 7 procent tot 10,20 euro....

De dochter van Getronics is goed voor 11,5 procent van de omzet (273 miljoen euro) en heeft 1700 werknemers in dienst.Italië is altijd een hoofdpijndossier geweest voor de Amsterdamse automatiseerder, al sinds het meekwam toen Getronics in 1999 Wang overnam.

Ook in 2005 bleef de Italiaanse vestiging ondermaats presteren. Vorig jaar was de aandacht van het management echter grotendeels bij de overname en de integratie van Pink-Roccade. In de laatste maanden van het jaar zijn volgens Getronics ‘diverse strategische opties’ voor het Italiaanse bedrijf bestudeerd. In samenspraak met het lokale management is besloten dat de onderneming alleen kan overleven als ze met andere bedrijven wordt samengevoegd tot ‘een sterke nationale speler’. Met dat doel wordt nu exclusief onderhandeld over verkoop aan een van de Italiaanse concurrenten.

Getronics maakte gisteren ook bekend dat ze enkele andere onderdelen in Europa wil verkopen. Het betreft activiteiten met een totale omzet van honderd miljoen euro, met 1100 werknemers. De onderdelen zouden niet voldoen aan de financiële doelstellingen van het bedrijf. Getronics telt 27 duizend werknemers in dertig landen.

Over het laatste kwartaal van 2005 moet Getronics in Italië extra tegenslagen incasseren. Met name het uitstel van een grote overheidsopdracht veroorzaakt een verlies dat volgens analisten vijftien tot twintig miljoen euro bedraagt. Er zijn veel kosten gemaakt waar nog geen opbrengsten tegenover staan. Daardoor haalt het bedrijf in zijn geheel de voorspelde brutomarge van 5 procent over 2005 niet.

‘Een forse terugslag voor een bedrijf dat nog steeds bezig is met het opbouwen van het vertrouwen dat het een stabiele onderneming aan het worden is, met een solide winstbasis’, aldus analist Luuk van Beek van Petercam.

Na de verkoop van de activiteiten blijft er voor Getronics in Italië nog wel een post ‘compensabele verliezen’ over. Petercam denkt aan een bedrag van ongeveer honderd miljoen euro.

Theodoor Gilissen en SNS Securities beoordelen de stappen van Getronics positief. Victor Bareno van SNS: ‘Italië heeft altijd problemen gegeven. En Getronics heeft ten aanzien van de andere bedrijfsonderdelen aangegeven dat ze in 2005 naar verwachting presteerden.’

Meer over