Gestrande Bitcoinbeurs Mt. Gox wil uitstel van betaling

Mt. Gox, ooit 's werelds grootste bitcoinbeurs, heeft faillissementsbescherming aangevraagd bij een rechtbank in Tokio. Dat melden diverse Japanse media.

Redactie
Een bitcoinhandelaar eist zijn geld terug van Mt. Gox. Beeld REUTERS
Een bitcoinhandelaar eist zijn geld terug van Mt. Gox.Beeld REUTERS

De website van de in de Japanse hoofdstad gevestigde onderneming ging afgelopen dinsdag al op zwart. Daarna deden verhalen de ronde over diefstal van honderden miljoenen dollars aan bitcoins bij het bedrijf. Een advocaat van Mt. Gox zei dat het bedrijf afgelopen maandag ontdekte dat er bitcoins zoek waren.

Gevaarlijke bug werd Mt. Gox fataal
De roemruchte bitcoinbeurs waar de koers van de digitale munt fantastische hoogten kon aannemen, is in elkaar geklapt. De laatste crisis van Mt. Gox begon op 7 februari. Toen werd een bug ontdekt die het hele voortbestaan van de bitcoin bedreigt; hackers hebben een manier gevonden om bitcointransacties te manipuleren.

De route van een bitcointransactie gaat gepaard met digitale handtekeningen. Een transactie naar externe bitcoinadressen wordt door het bitcoinnetwerk gecontroleerd en toegevoegd aan een virtueel bitcoinkasboek. Door een hiaat in de beveiliging kunnen hackers de digitale handtekening - een 64-cijferige code - zo manipuleren dat het lijkt alsof transacties nooit hebben plaatsgevonden. Bij uitbetaling lijkt het dus alsof de klant het geld nooit heeft ontvangen, terwijl dat wel het geval was.

Waarschijnlijk heeft Mt. Gox gebruikers daardoor meerdere keren uitbetaald. Het bedrijf kwam het probleem op het spoor toen het aantal opnames snel steeg, waarna de dienst besloot alle transacties naar externe bitcoinportemonnees stil te leggen. Sinds dinsdag is de digitale beurs helemaal uit de lucht en gezien de schulden van het bedrijf, is de kans op een doorstart klein.

18,5 miljoen euro schuld
Teikoku Databank, een Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in onderzoek naar faillissementen, meldt dat Mt. Gox 750.000 bitcoins van gebruikers verloor en 100.000 eigen 'munten'. Het Japanse persbureau Kyodo wist te melden dat de schuldenlast van Mt. Gox 2,6 miljard yen (18,5 miljoen euro) hoger is dan de waarde van de bezittingen van het bedrijf. In de bij de rechtbank ingediende paperassen staat volgens Kyodo een schuldenpost van 6,5 miljard yen.

Meer over