Gerrit Zalm (VVD)

Gerrit Zalm (46) was net zo zeker als Wim Kok van een plek in..

Paars II. Als enige VVD'er mocht hij van Bolkestein terugkeren op zijn eigen departement. Jarenlang koesterde Zalm als minister van Financiën een 'laag profiel', met als belangrijkste doel rust brengen in het financiële beleid van de overheid. In die opdracht slaagde hij, mede door een gunstig economisch tij. Maar met het low profile is het nu wel gedaan.

Overbekend is inmiddels dat de oud-directeur van het Centraal Planbureau het liefst om zes uur achter de piepers zit, in de weekeinden bij voorkeur niet werkt en op kantoor in verloren momenten graag een potje flippert. Maar ook dat hij desondanks een zeer gezaghebbend minister is.

Zalm, de zoon van een kolenboer, werd klaargestoomd voor een Haagse carrière door zijn vier oudere broers. Ze oefenden hem in het incasseren van tegenslagen door hem jarenlang te pesten. Nog steeds is hij heetgebakerd.

Hij was ooit nog voorzitter van de PvdA-Enkhuizen, maar de man 'met het scherpe verstand en de bulderende lach' geldt tegenwoordig als een VVD-zwaargewicht. Zijn status als informateur naast Kok en Borst was onomstreden. Ook voor hemzelf. Bescheidenheid is niet zijn sterkste punt. 'Goed hè', zei hij bij de presentatie van de Miljoenennota 1998.

Meer over