Geroemd als bankier en geprezen als wijnboer

PARIJS Baron Guy de Rothschild, de patriarch van de Franse tak van de befaamde Europese bankiersfamilie, is dinsdag op 98-jarige leeftijd overleden....

ANP

De in 1909 geboren Guy Edouard Alphonse Paul de Rothschild was de erfgenaam van het huis van Rothschild in Frankrijk. De Joodse familie Rothschild was van Duitse oorsprong en in de 19de en begin 20ste eeuw een van de belangrijkste geldschieters van de dynastieën van Europa. Andere takken van de familie zijn te vinden in Wenen, Frankfurt, Napels en Londen.

De Rothschild vocht tijdens de invasie van Frankrijk in 1940 als cavalerie-officier tegen de Duitsers. De bezittingen van de Franse Rothschilds werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Vichy-regime in beslag genomen. De Rothschild vluchtte in 1941 via New York naar Londen. Hij vocht later aan de zijde van de Vrije Fransen onder leiding van Charles de Gaulle.

Na de oorlog keerde hij terug naar Frankrijk en nam hij de controle over de bank over. Hij breidde de activiteiten uit via beleggingen in de mijnbouwindustrie en de oliesector en opende nieuwe kantoren. In de jaren zestig haalde hij de familiebanden aan en werd een samenwerkingsverband opgericht met de bank van de Britse tak van de familie, NM Rothschild & Sons.

In die tijd nam hij ook Georges Pompidou aan bij de bank, die later president van Frankrijk zou worden. In 1979 trad De Rothschild af als voorzitter bij de bank. In 1981 werd zijn bank genationaliseerd door de socialistische regering-Mitterrand, iets waar hij zijn afschuw over uitsprak. De Rothschild vertrok daarop tijdelijk naar New York. In 1987 kreeg de familie de bank weer volledig in eigen bezit. In 2003 fuseerden de Britse en de Franse tak tot Group Rothschild.

Naast zijn roem als bankier kreeg hij ook erkenning voor de befaamde wijnen die door zijn familie worden geproduceerd, zoals Château Lafite Rothschild en Château Mouton Rothschild.

De Rothschild trouwde in 1937 met zijn eerste vrouw, met wie hij zijn zoon David kreeg. In 1957 trouwde hij na een scheiding van zijn eerste vrouw met de Nederlandse Marie-Hélène van Zuylen van Nyevelt, met wie hij een jaar later zijn tweede zoon, Edouard, kreeg. Van Zuylen van Nyevelt overleed in 1996. Baron David de Rothschild geeft tegenwoordig leiding aan het familiebedrijf.

ANP

Meer over