Genezen patiënt wordt gek van kaartenregen

De Britse tiener Craig Sherhold wil geen kaarten meer waarop u uw medeleven betuigt. De Children's Wish Foundation wil ze ook niet meer....

Het is al weer bijna tien jaar geleden dat bij Shergold (nu 19 jaar oud) een hersentumor werd ontdekt. De Amerikaanse Children's Wish Foundation trok zich zijn lot aan, maakte het wereldwijd bekend en kreeg 33 miljoen mensen zo gek om Shergold een beterschapskaartje te sturen. Een absoluut wereldrecord.

Shergold is inmiddels lang en breed genezen, maar dat brengt de onafzienbare stroom kaarten niet tot stilstand. In kettingbrieven en op Internet duikt het achterhaalde verhaal van de zieke Shergold nog altijd op, mét het verzoek om hem een hart onder de riem te steken.

Shergold wordt er gek van. Hij schat het totaal nu op ongeveer 250 miljoen kaarten. 'Sinds een jaar doen we ons uiterste best om het te stoppen', zegt hij. 'Ik heb het verhaal al overal op televisie verteld. Het helpt niet.'

De lawine van kaartjes ontstond in 1989 toen Shergold in een Londens ziekenhuis lag. Na zes mislukte operaties gaven de artsen hem niet meer dan een jaar te leven. Toen het ziekenhuispersoneel een fikse stapel beterschapskaarten bij Shergolds bed zag liggen, grapten ze dat hij er een recordpoging van moest maken. Shergold voegde de daad bij het woord en slaagde wonderwel, met behulp van de Children's Wish Foundation.

Binnen de kortste keren kwamen de kaarten met vrachtwagenladingen tegelijk binnen. Onder de verzenders waren Madonna en Arnold Schwarzenegger. Al bij zestien miljoen haalde Shergold het Guinness Book of Records in de categorie 'meest ontvangen beterschapskaarten'. Dat was in 1991. In de versie van het jaar daarop stond de teller al op 33 miljoen. In volgende jaargangen kwam de categorie niet meer voor.

In 1991 las de Amerikaanse miljonair J. Kluge Shergolds verhaal in de krant. Hij haalde de jongen naar Amerika om daar een nieuwe operatie te ondergaan. Die slaagde en Shergold kwam er helemaal bovenop. 'Zonder de publiciteit rond de kaartenactie zou Craig niet meer in leven zijn', zegt zijn moeder dankbaar.

Dat neemt niet weg dat het nu mooi is geweest. De Children's Wish Foundation heeft een heel pakhuis ingericht voor de dagelijkse post. Die wordt allang niet meer gelezen, maar direct gerecycled. Het geld dat dat oplevert, komt ten goede aan het kankeronderzoek.

De Make-A-Wish Foundation, die helemaal niets met de actie te maken heeft, is de dupe van ontelbare naamsverwisselingen. De organisatie stuurt alle kaartjes retour, maar dat neemt veel kostbare tijd in beslag.

Shergold zelf krijgt dagelijks nog vier postzakken op de stoep. Het postkantoor in zijn woonplaats Wellington heeft een speciale sorteermachine om zijn post te selecteren. 'Ik heb mijn leven aan de kaarten te danken', zegt Shergold. 'Ze maken me heus erg blij. Maar kan het nu stoppen?'

Meer over