NieuwsIJmuiden

Gemeenten Beverwijk en Heemskerk maken vuist voor Tata IJmuiden

De gemeenten Beverwijk en Heemskerk, op wier grondgebied zich grote delen van het terrein van Tata Steel Nederland bevinden, komen op voor het staalconcern waarvan de Indiase eigenaar onlangs topman Theo Henrar ontsloeg. 

Op 19 mei werd er een drive-inprotest gehouden voor het Tata-hoofdkantoor in Velsen. Op 4 juni zal er op het terrein van de Beverwijkse Bazaar opnieuw zo'n protest plaatsvinden, waar vierduizend vakbondleden hun mening kunnen laten horen.Beeld EPA

Reden voor het ontslag van Tata-topman Henrar is dat hij vooral opkwam voor de belangen van het staalbedrijf in IJmuiden en te weinig oog zou hebben voor die van het Indiase conglomeraat Tata.

De centrale ondernemingsraad (COR) gaat het ontslag juridisch aanvechten. Er wordt een procedure gestart tegen de Indiase moedermaatschappij Tata Steel Limited, omdat de COR niet gekend is in het besluit.

Donderdagavond werden in beide gemeenteraden moties aangenomen, waarin wordt gezegd ‘dat de gemeenten geschokt zijn door het ontslag’. Ook bestaat er ongerustheid over het feit dat een groot deel van de in IJmuiden gemaakte winst in de bodemloze put van het Verenigd Koninkrijk belandt. ‘Al eerder is de IJmond het perspectief ontnomen van de ontwikkeling van een duurzamer productieproces van ruwijzer door de doorontwikkeling van Hisarna naar India te verplaatsen. Investeringen om de druk op milieu en gezondheid in de IJmond te ontlasten, worden op de lange baan geschoven of komen er gewoon niet’, aldus de motie.

Inmiddels maken de bonden zich op voor harde acties. De FNV eist een werkgelegenheidsgarantie, waarbij Tata moet zeggen dat de belofte wordt nagekomen dat de komende anderhalf jaar geen gedwongen ontslagen in IJmuiden plaatsvinden. De vakbond wil dat de directie schriftelijk bevestigt dat, ondanks het vertrek van pleitbezorger Henrar, het werkgelegenheidspact wordt uitgevoerd zoals afgesproken.

Garanties

Maar de vakbond wil meer: behalve de baangarantie, moet er zwart op wit komen te staan dat het huidige pact, dat in oktober 2021 afloopt, met vijf jaar wordt verlengd. Daarnaast wil FNV de garantie dat er geen onderdelen van het bedrijf worden verkocht en het bedrijf ook zelfstandig blijft als het onderdeel wordt van een groter concern. 

“Ook als Tata Steel na een eventuele ontvlechting van Tata Steel Europa als zelfstandig bedrijf verdergaat, moet het op eigen benen staan en niet financieel worden leeggezogen”, aldus Berghuis. Als Tata Steel de eisen van de FNV niet voor dinsdag 2 juni inwilligt, gaat het personeel mogelijk staken. Of er daadwerkelijk werkonderbrekingen volgen, hangt af van de stemming tijdens een drive-in op het terrein van de Beverwijkse Bazaar, waar op 4 juni vierduizend leden hun mening kunnen laten horen. “We willen harde garanties, anders volgen er acties”, aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis.

Meer over