Geldproblemen voor Afab-dochter

De bancaire dochter van Afab, de op een na grootste tussenpersoonketen van Nederland, heeft problemen met het vinden van geld....

HDV reageert hiermee op de vele klachten van tussenpersonen die leningen hadden afgesloten namens hun klanten. HDV meldt dat hun aanvragen, mits ingediend voor 27 juni, ‘gehonoreerd’ zullen worden. Aanvragers na deze datum vissen achter het net.

HDV heeft een oplossing voor de ‘korte termijn gevonden’. Een ‘structurele oplossing voor de lange termijn’ voor het opdrogen van leningen is er nog niet.

Vorige week werd bekend dat Afab-topman Maasbert Schouten persoonlijk geld overmaakte naar zijn bedrijf. Afab had 20 miljoen euro nodig voor het oplossen van ‘funding’-problemen. Het geld werd gevonden bij de Afab-aandeelhouders, van wie Schouten met 95 procent de grootste is. Onbekend is of deze 20 miljoen euro deel is van de ‘korte termijn’-oplossing van HDV. Afab en HDV wilden vrijdag niet reageren.

HDV is niet de eerste hypotheekverstrekker met problemen. Eerder stopten de hypotheekbanken Gmac en Sparck met het verstrekken van hypotheken in Nederland. Aanbieder ELQ saneerde ook en beperkte het hyptoheekaanbod.

Al deze banken kwamen in de problemen doordat het ‘securitiseren’ van hypotheken onmogelijk werd door de kredietcrisis. Dit grootschalig verpakken en doorverkopen van allerlei hypotheekleningen in grote beleggingsproducten, is een van de oorzaken van de crisis. Deze markt droogde op nadat de terugbetalingen op Amerikaanse hypotheken veel meer achterbleven dan eerder verwacht. Ook de grootste concurrent van Afab, de DSB-bank, zoekt hierdoor geld. Deze bank gaf al eerder een achtergestelde lening met 7,5 procent rente uit. Dit betekent dat DSB zelf meer rente over deze lening moet betalen dan de bank uitkeert aan rente op spaartegoeden. De problemen van DSB zijn wel andersoortig dan die van Afab. Sinds DSB een bankvergunning kreeg, trekt de bank ook spaargeld aan. DSB zoekt vooral geld om de balans te versterken.

Net als DSB wil daarom ook Afab een bankvergunning. De bancaire poot van Afab bestaat uit twee bedrijven. Naast HDV heeft Afab ook de Discount Bank Nederland. Onder deze laatste naam heeft Afab een bankvergunning aangevraagd. Onbekend is of ook deze Afab-dochter problemen heeft.

Overigens sluit HDV niet het hele aanbod. Voor de labels HDV excellent, HDV basic en HDV premium gaat het leningenloket dicht. Voor de labels HDV budget en HDV budgetplus (leningen tegen 16,9 en 15,9 procent rente, volgens de HDV-prijsopgaven aan tussenpersonen) blijven aanvragen nog wel mogelijk.

Meer over