NieuwsKoersval door corona

Geen terrible Tuesday, maar herstel van koersen blijft ook uit

Boven op flu Monday kwam geen terrible Tuesday. Maar het gehoopte herstel van de aandelenkoersen na de grootste koersdaling sinds de crisis van 2008 bleef ook uit.

De Dubai Stock Exchange.Beeld AFP

Na een positief begin waarbij de AEX, de graadmeter van de beurs van Amsterdam, weer opliep van 490,66 naar boven de 510 punten, volgde toch weer een daling. Uiteindelijk sloot de index nog eens 1,2 procent lager op 484,70 punten. De koopjesjagers die in de ochtend opdoken, namen blijkbaar na de middag al weer afscheid van hun aandelen.

De hoop vervloog dat Rusland en Saoedi-Arabië plannen zouden hebben hun prijzenoorlog op de oliemarkt af te zwakken. Daarnaast kwamen er nog weinig concrete plannen naar buiten van de overheden om de economie te stimuleren. Verwacht was dat de Amerikaanse president Trump een groot stimuleringsplan zou presenteren, maar dat bleef uit.

Beleggers wachten ook het resultaat af van de vergadering van de Europese Centrale Bank op donderdag. Mogelijk gaat de rente nog verder omlaag. Olie werd wel weer drie dollar duurder – oliesoort Brent steeg van 34,50 naar 37,50 per vat - waardoor ook het aandeel Koninklijke Shell zich iets herstelde. Maar daar stond een koersverlies van 6 procent van het aandeel Ahold Delhaize tegenover. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden ook. Alleen de beursindex van Londen steeg met 0,2 procent. De Dow Jones stond om 19.15 uur 1,2 procent in de plus. Op maandag ging op Wall Street alleen al voor 1.200 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.

Inmiddels zitten beleggers op een enorme stapel cash waar ze geen kant mee op kunnen. Iedereen koopt als een gek obligaties van landen die als een veilige haven worden gezien. De Nederlandse staat plaatste dinsdag een nieuwe staatslening tegen een rendement van -0,463 procent – de goedkoopste lening ooit. Dat betekent dat de minister Hoekstra van Financiën bijna een half procent toe krijgt op de lening. Het rendement op de Amerikaanse tienjarige staatsobligaties (treasuries), de belangrijkste belegging in de wereld, herstelde zich iets tot 0,6 procent.

Bijna alle effectenbanken worden zelf ook direct geconfronteerd met het virus. In veel kantoren worden de handelaren in gescheiden ruimtes ondergebracht, zodat de hele afdeling niet stil komt te liggen als het virus toeslaat en geen orders meer kunnen worden uitgevoerd.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond: ‘Dat betekent dat de minister Hoekstra van Financiën bijna een half procent toelegt op de lening.’ Daar moest zijn: ‘Dat betekent dat de minister Hoekstra van Financiën bijna een half procent toelegt op de lening.’

‘Uiteindelijk is de beurs toch een beetje massapychologie’
Na de bankencrisis van 2008 gingen de aandelenkoersen steeds omhoog. Beleven we nu een noodzakelijke correctie of staat ons door de corona-uitbraak nog meer onheil te wachten? Beurskenner Peter de Waard weet dat de toekomst niet te voorspellen is.

Klap op de beurs: geen paniek, wel een stressvolle dag bij de beleggingsbank
De onrust over het coronavirus en de olieprijs bezorgde de beurzen maandagochtend een zware klap. Hoe kwam die aan bij een bank als BinckBank? ‘Er is stress, maar veel mensen zien dit juist als het moment om in te stappen.’

Olieprijzenoorlog valt samen met coronavirus, en dat merken de beurzen
‘Een granaat in een bloedbad’, zo omschreef een marktwatcher de situatie maandag op de aandelenbeurzen. Want corona en de instortende olieprijs kunnen grote gevolgen hebben: voor de economie, maar ook voor de pensioenen.

Meer over