'Geen reclamepost na sterven familielid'

Nabestaanden moeten niet onnodig worden geconfronteerd met post van loterijen, goede doelen en dergelijke voor een dierbare die er niet meer is. VVD'er Pieter Litjens heeft dat dinsdagavond voorgesteld in de Tweede Kamer. Zijn voorstel wordt gesteund door coalitiegenoot PvdA.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Litjens zou de Stichting Postfilter van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens moeten horen wie is er overleden, zodat de nabestaanden akelige momenten worden bespaard zonder dat ze er zelf achteraan hoeven om dat te voorkomen. Het bespaart de verzenders verder ook zinloos geworden werk richting inmiddels overleden donateurs of anders bij hun organisatie gestorven betrokkenen.

Litjens ziet eventueel ook wel wat in een variant op het verhuisregister. Daar kun je je voor aanmelden en dan word je in je verhuisbewegingen gevolgd zonder dat je tal van organisaties hoeft te melden waar je nu weer woont. Iemand zou in de toekomst ook kunnen aangeven dat allerlei post wordt gestopt nadat hij of zij is overleden, overweegt Litjens.

De Kamer sprak dinsdag over een wetsvoorstel om de gemeentelijke basisadministratie te moderniseren. Daarin wordt onder meer geregeld dat een tweede nationaliteit van iemand niet meer automatisch wordt opgenomen. Het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan op een meerderheid rekenen, maar vooral de oppositie heeft nog veel vragen en bezwaren. Zo wil de Kamer weten of de nieuwe aanpak voldoende waarborgen biedt tegen 'spookburgers', die in de administratie ontbreken, maar soms wel een uitkering opstrijken.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug stelde voor dat burgers boven de 12 jaar alleen zelf aangifte kunnen doen van vertrek uit Nederland. Ze wil daarmee uithuwelijking van meisjes en achterlating van vrouwen tegengaan. Het komt voor dat bijvoorbeeld Marokkaanse mannen hun vrouw of dochters buiten hun wil laten uitschrijven uit de basisadministratie.

Het debat gaat woensdagavond verder.

Meer over