EconomieVan Lanschot

Geen half miljoen? Dan maar weg bij Van Lanschot

Het sjieke bankiershuis F. van Lanschot Bankiers (sinds 1737) wil van zijn ‘armen’ af. Klanten die geen beleggingsrekening bij de bank hebben of daar minder dan een half miljoen euro op de rekening hebben staan, worden verzocht naar de Rabobank over te stappen.

Kantoor van Van Lanschot op de Amsterdamse Zuidas Beeld Niels Wenstedt
Kantoor van Van Lanschot op de Amsterdamse ZuidasBeeld Niels Wenstedt

Van Lanschot heeft dit per brief aan deze klanten medegedeeld. Per 15 november zullen hun bankrekeningen worden opgeheven en hun creditcards worden ingenomen.

Van Lanschot kwam eerder dit jaar nog in opspraak door een excessieve loonsverhoging voor topman Karl Guha en drie andere bestuurders. Woordvoerder Maud de Mol van Otterloo wil niet zeggen om hoeveel klanten het gaat (‘dit maken we niet bekend’), maar het zullen er al gauw tienduizenden zijn. Volgens haar heeft een bankrekening bij Van Lanschot geen toegevoegde waarde voor die doelgroep. ‘Wij zijn er voor klanten die graag willen worden geholpen met het behoud en de opbouw van het vermogen.’

Rekeninghouders die bij Van Lanschot alleen hun salaris laten storten en vervolgens via die rekening hun gas betalen, moeten weg. ‘We hebben een keurige landingsbaan aangelegd bij de Rabobank, zodat niemand in de bureaucratische rompslomp van de overstap naar een andere bankrekening verstrikt raakt’, aldus De Mol van Otterloo.

Banken in Nederland doen over het algemeen alles om klanten binnen te halen. En zelfs Van Lanschot timmert met zijn Evi-reclamespots flink aan de weg. Maar de bank wil zich wel beperken tot de groep van Nederlanders die niet tevreden zijn met een half procent op de spaarrekening en een gokje willen wagen op de beleggersmarkt. Aan die andere groep valt nog maar weinig te verdienen, zeker nu op spaarrekeningen geld moet worden bijgelegd als het bijvoorbeeld tijdelijk moet worden gestald bij de Europese Centrale Bank.

De Rabo − tot begin vorig jaar nog grootaandeelhouder van Van Lanschot − wil die klanten wel helpen met een normale betaalrekening. Zij kunnen daar nog geld aan verdienen met bijvoorbeeld het verstrekken van hypotheken.

Klanten van Van Lanschot met geen of te weinig vermogen dienen dit aan te vullen en kunnen zich dan ‘kwalificeren’ voor private banking. Wie minder dan een half miljoen aan vermogen heeft, kan via Van Lanschot alleen nog via Evi actief blijven. Dat betekent dat ze in aandelen moeten stappen. Banken hebben het recht om eenzijdig rekeningen op te heffen zolang ze dit netjes doen. En aan die voorwaarde lijkt Van Lanschot te voldoen.

Van Lanschot, dat ook eigenaar is van de kleine effectenbank Kempen, heeft in Nederland nog 27 kantoren die over het algemeen zijn gevestigd in oude monumentale panden. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de winst door aanhoudende druk op de rentemarge. In de eerste drie maanden steeg het beheerde vermogen van de bank met 400 miljoen euro .

Daarnaast meldde de bank toentertijd dat de vorig jaar ingezette versnelde groei van het aantal klanten van online-beleggingscoach Evi is doorgezet.

Meer over