NIEUWSDeal reisbedrijven

Geding Sunweb – Corendon zonder winnaar

Terug naar de onderhandelingstafel. Die boodschap had de voorzieningenrechter in Amsterdam maandag voor Sunweb en Corendon in een kort geding dat door de eerste tegen de kleinere concurrent was aangespannen. 

Nederlandse vakantiegangers arriveren op het vliegveld in Bulgarije. De Nederlanders vlogen eerder op de dag met de eerste vakantievlucht van Corendon na de coronastop naar Bulgarije.  Beeld ANP
Nederlandse vakantiegangers arriveren op het vliegveld in Bulgarije. De Nederlanders vlogen eerder op de dag met de eerste vakantievlucht van Corendon na de coronastop naar Bulgarije.Beeld ANP

De twee bedrijven moeten nog maar eens kijken naar de ‘deal waarmee zij aanvankelijk zo verguld waren’ nog te redden valt, aldus de rechter in een vonnis dat kool en geit spaart.

Die deal betreft de overname van Corendon (400 werknemers , 544 miljoen euro omzet) door Sunweb (500 werknemers, 700 miljoen), waar de beide reisbedrijven het vorig jaar mei eens werden. Toen had het tweetal al anderhalf jaar om elkaar heen lopen te draaien. Voor alle aandelen Corendon Holding zou Sunweb 147 miljoen betalen.

Maar vorige maand bleek Sunweb opeens niet meer zo ‘verguld’ met het idee om Corendon in te lijven. Het zegde het contract op. Daarop stapte de overnameprooi naar de rechter om in een kort geding alsnog naleving van het koopcontract af te dwingen.

Volgens Sunweb is Corendon een voorwaarde van het contract niet nagekomen. Corendon moet garanderen dat het bedrijf zijn vergunning om met vliegtuigen te vliegen in Nederland behoudt. Dat zou Corendon niet kunnen.

De rechtbank wijst de eis af dat de overname onverwijld doorgaat. Dat is geen zaak voor een kort geding, zo staat in het vonnis. Daarin zegt de rechter ook dat Sunweb in een volwaardige rechtszaak best wel eens aan het kortste eind zou kunnen trekken. Vandaar de oproep om nog maar eens met elkaar te praten. Sunweb zou daar niks voor voelen.

Corendon wil dat nieuwe gesprek niet afwachten. De onderneming heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Meer over