Gasunie gaat in zee met Gazprom

De Nederlandse Gasunie gaat voor 9 procent deelnemen aan het Nordstream-project, de gaspijpleiding die wordt aangelegd van Rusland naar Duitsland....

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Voor de Gasunie en voor de Nederlandse ambitie om als hét distributieland voor gas in Europa te fungeren, is het akkoord een klinkende zege op de concurrentie. Belangstellenden uit België, Frankrijk en andere landen aasden al langer op de positie als vierde partner in het Nordstream-project. Het project is voor 51 procent in handen van Gazprom en voor 49 procent in handen van twee Duitse bedrijven.

Dat Gazprom vorig jaar Gasunie uitnodigde om een deel van de Duitse belangen over te nemen, komt volgens Gasunie-directeur Kramer mede door de ervaring en expertise van het Nederlandse gasbedrijf.

De ondertekening van de overeenkomst in een paleiszaal van het Kremlin, in de aanwezigheid van president Poetin en premier Balkenende, onderstreepte het belang dat beide landen eraan hechten. Balkenende, die vergezeld van een handelsmissie een officieel bezoek aan Rusland brengt, roemde de ‘uitstekende’ bilaterale betrekkingen op politiek, economisch en cultureel gebied. Hij werd gisteren met een aantal toplieden uit het Nederlandse bedrijfsleven, met alle egards ontvangen.

De Nederlandse premier sprak lovende woorden over Poetin, met wie hij de afgelopen jaren een goede relatie zegt te hebben opgebouwd. Rusland is ‘een jonge democratie’ en Poetin ‘een stevige persoonlijkheid met wie je een faire discussie kunt hebben’, ook over onderwerpen waarover de meningen verschillen. Critici in en buiten Rusland menen dat Poetin het land in autoritaire richting stuurt.

Balkenende zei achteraf de mensenrechten en de rechtstaat ‘in algemene zin’ bij Poetin aan de orde te hebben gesteld. Volgens Balkenende, die vandaag met leden van Russische niet-gouvermentele organisaties spreekt, staat Poetin voor ‘het nieuwe Rusland, dat een gemarkeerde positie in de wereld’ nastreeft.

President Poetin herinnerde eraan dat de bilaterale handel tussen beide landen sterk groeiende is en dat Nederland de tweede buitenlandse investeerder is in Rusland. ‘Deze overeenkomst creëert de voorwaarden voor de voltooiing van het Nordstream-project’, zei Poetin, ‘maar het gaat niet alleen om dit project: er zijn ook andere mogelijkheden voor samenwerking.’

In de Russische media is gesuggereerd dat Gazprom de deal vooral als een strategische zet ziet, in lijn met de wens van het bedrijf om meer belangen te verwerven in het Europese gasdistributienetwerk.

In EU-verband zijn hiertegen bezwaren gerezen omdat Rusland geen toegang biedt tot het distributienetwerk in eigen land, maar volgens woordvoerders van Gasunie zal het kleine Gazprom-aandeel in de BBL-pijpleiding niet op bezwaren stuiten.

Ook zou de uitbouw van het in Polen en de Baltische staten omstreden project tot een ‘pan-Europees’ project de politieke bezwaren ertegen van Polen en sommige Baltische landen kunnen verzachten.

Het akkoord vergroot de energieveiligheid van Europa, zo werd van Russische en Nederlandse zijde beklemtoond. ‘Het is een belangrijke stap voor het vergroten van de wederzijdse interdependentie tussen de EU en Rusland’, aldus Balkenende.

Premier Balkenende heeft dinsdag in Moskou de Russische president Poetin ontmoet. Balkenende sprak een uur met Poetin. De twee woonden ook de ondertekening van een akkoord tussen Nederland en Rusland over gaspijpleidingen bij. (AFP) Beeld
Premier Balkenende heeft dinsdag in Moskou de Russische president Poetin ontmoet. Balkenende sprak een uur met Poetin. De twee woonden ook de ondertekening van een akkoord tussen Nederland en Rusland over gaspijpleidingen bij. (AFP)
Meer over