Gastekort dreigt na besluit Noren

Noorwegen gaat minder gas naar West-Europa vervoeren dan gepland. Door deze beslissing dreigt krapte op de gasmarkt, denkt de Gasunie....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Noorwegen had eerder aangekondigd zijn gasproductie te verhogen. Het extra gas zou via een extra pijplijn naar West-Europa worden vervoerd. Maar door technische problemen bij de winning van het gas zette de Noorse regering vrijdag een streep door de plannen.

‘Uit Noorwegen zou een fors volume komen, te vergelijken met de helft van het Nederlandse gasverbruik’, zegt directeur Marcel Kramer van Gasunie.

Dat gas zal nu ergens anders vandaan moeten komen, te weten uit Rusland of per schip uit andere landen. Kramer: ‘De mix van gastoevoer zal daardoor smaller worden.’

Vooral voor industriële bedrijven zal de gaskrapte ‘nijpend’ gaan worden, denkt adviseur Arnoud van der Slot van het adviesbureau Roland Berger. Zij gebruiken de hoogwaardige gassoort die uit Noorwegen komt.

De beslissing is een forse tegenvaller voor de strategie van de Gasunie. Het staatsbedrijf poogt zo veel mogelijk gashandel via Nederland te laten lopen. Met verhuur van pijpleidingen en opslagvelden wil de Gasunie geld verdienen. Het Noorse gas wilde de Gasunie doorvoeren naar andere Europese landen. ‘Die toevoer valt voor de korte termijn weg’ zegt Kramer.

De Nederlandse overheid heeft onlangs een investering van Gasunie van 1,8 miljard euro goedgekeurd. Daarvan was 0,7 miljard nodig voor een aansluiting op de Noorse pijplijn in Den Helder. Nederlandse burgers betalen voor deze investering 4 euro extra per jaar voor hun gas. Nu de Noorse pijplijn wegvalt, zal de prijsstijging naar rato lager uitvallen.

Het ministerie van Economische Zaken reageert ook teleurgesteld op de beslissing van Noorwegen. ‘De minister van Economische Zaken heeft zich flink ingespannen om deze pijplijn naar Nederland te halen’, zegt een woordvoerder.

Voor de toevoer van gas zullen Nederland en West-Europa hun pijlen op twee andere projecten gaan richten. Gasunie is in gesprek met het Russische staatsbedrijf Gazprom voor deelname aan de gaspijplijn door de Oostzee. Ook zijn er plannen om vloeibaar gas per schip naar de Maasvlakte en de Eemshaven te vervoeren.

De Gasunie is daarbij betrokken bij de bouw van een terminal voor vloeibaar gas (lng). De onderhandelingen over de bouw van deze terminal bevinden zich in de eindfase. Cruciaal zal zijn of er voldoende gas beschikbaar is in landen als Algerije, Qatar en Libië om naar West-Europa te vervoeren. ‘De Noorse beslissing is geen slecht nieuws voor bouwers van lng-terminals,’ zegt Kramer. ‘Maar veel hangt af of partijen ook daadwerkelijk gas kunnen importeren.’ Om het verlies aan Noors gas op te vangen moeten zeker twee grote -terminals gebouwd worden.

Het Noorse veld waaruit gas afkomstig zou zijn, bevat ook olie. Volgens de Noorse overheid zou versnelde winning van het gas de oliewinning bedreigen. Shell is ook betrokken bij de exploitatie van het olie- en gasveld, genaamd Troll. Shell bezit 8,1 procent van de aandelen.

Meer over