Gamma zet behang en tapijt in etalage

Textielproducent Gamma Holding gaat een omvangrijk deel van zijn bedrijf afstoten. Het gaat om de verlieslijdende divisie voor interieurproducten die vorig jaar bijna eenderde van de omzet genereerde....

De omzet van het onderdeel daalde in de eerste zes maanden van dit jaar tot 266 miljoen gulden, 10 procent minder dan vorig jaar. 'Er worden enkele miljoenen euro verlies geleden', zegt bestuursvoorzitter Hans van Oijen.

Gamma heeft al jaren last van de veranderende consumentenwensen die hoogpolig tapijt en stoffen gordijnen inruilen voor parket en lamellen. Met herstructureringen poogde het concern deze ontwikkeling te pareren, maar nu is de ideale tijd voor een drastische ingreep, verklaart Van Oijen.

'We hebben eerder dit jaar het Duitse Verseidag gekocht dat technische textiel maakt. Dat voegt een half miljard gulden aan omzet toe. Als er dan aan de andere kant circa vijfhonderd miljoen omzet verdwijnt, is dat niet erg. Dan blijven we even groot en worden we niet te klein.'

Omvang is van belang voor Gamma dat niet door het ijs wil zakken als klein en lokaal beursfonds. Door de omzet te handhaven op circa twee miljard gulden per jaar, blijft het naar eigen mening interessant genoeg als belegging. Door afscheid te nemen van de interieurstoffen wordt bovendien de weg voor groei vrijgemaakt. 'Wij worden op groei afgerekend op de beurs', aldus Van Oijen. 'Interieurstoffen groeide niet, technische textiel groeit wel', constateert hij.

Eigenlijk wilde Gamma al jaren af van zijn interieurstoffen, maar kon dat niet realiseren omdat het concern dan te klein zou worden. Bovendien waren er ook winstgevende onderdelen binnen de interieurdivisie. Nu Gamma de kans ziet afscheid te nemen van deze divisie, zullen ook kopers worden gezocht voor de winstgevende activiteiten.

'Dat doen we voor de duidelijkheid. Veel beleggers vragen zich af wat ons bedrijf doet. Die vraag was bij ons vaak moeilijk te beantwoorden. Daarom hebben we besloten dan maar het hele segment eruit te doen', aldus Van Oijen.

Het gaat in totaal om tien afzonderlijke bedrijven in Noordwest-Europa die afzonderlijk van elkaar opereren. 'We hebben eerst geprobeerd of we ze gezamenlijk konden verkopen, maar ze waren té verschillend. Daarom zullen we nu individuele oplossingen zoeken', zegt de bestuursvoorzitter die toevoegt dat hij verwacht dat de operatie 'weinig gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid'. 'Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.'

Gamma publiceerde gisteren tevens zijn eerste halfjaarwinst. Die kwam bijna 20 procent hoger uit op 46 miljoen gulden. De omzet steeg met 30 procent naar 1145 miljoen gulden. Deze toename is vooral toe te schrijven aan de omzet van het begin dit jaar overgenomen Verseidag AG. Als de nieuwe aanwinst niet in de cijfers wordt meegenomen, vertoont de omzet juist een lichte daling met 2 procent.

Behalve de interieurproducten deden ook de exotische stoffen die Gamma verkoopt het in Afrika slechter dan vorig jaar. De sector zag de omzet dalen met 6 procent. De ongunstige economische omstandigheden in Congo speelden het bedrijfsonderdeel parten, aldus de directie.

Meer over